cc ppi beslut “kan orsaka högre låneräntor”

Konsumenterna kan drabbas om tävlingen kommissionens rekommendationer om PPI är passerat, har en expert varnat.

En finansiell expert har varnat att Konkurrensverket kommissionen (CC) provisoriskt beslut att förbjuda långivare från vilseledande försäljningsmetoder betalning skydd försäkring (PPI) kan orsaka konsumenter att få “stucken två gånger”.

Den CC hoppas åtgärden att förhindra banker och hypoteksinstitut med point-of-sale PPI på lån kommer att leda till billigare priser i en mer konkurrensutsatt marknad.

Förra veckan förklarade CC förra veckan att politiken skulle stoppa slutförandet av försäljningen av PPI under försäljningen av tillhörande kredit produkter, såsom ett personligt lån, som en del av sitt paket för att “städa upp” marknaden för protonpumpshämmare.

PPI används idag för att täcka amorteringar på finansiella produkter att låntagaren inte kan göra sig på grund av olycka, sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall. Trots att den säljs för att täcka en mängd olika produkter, är det uppskattas att ungefär 90 procent av PPI säljs i Storbritannien är på lån, ett kreditkort eller inteckningar.

Det finns över 12 miljoner PPI politik är verksamma i Storbritannien just nu och den CC konstaterar att många av dessa tas ut av konsumenterna utan att göra den nödvändiga marknadsundersökningar för att eventuellt få en bättre affär. Detta leder sedan till en situation där andra PPI leverantörer inte kan nå kreditgivare kunder, därför orsakar högre priser på grund av bristande konkurrenstryck.

Dock tror David Kuo, redaktör för Motley Fool, att CC: s förslag kan vara till nackdel för marknaden som han förväntar bankerna att växla sina intäkter på annat håll genom att bara ladda “högre låneräntor för alla”.

“När det gäller konsumenterna, kommer de att bli stucken två gånger. Först av allt, kommer många människor inte beviljas lån och de som beviljas lån kommer att få betala en mycket högre ränta”, sade han.