buy-to-let inteckning marknaden “inte kommer att återgå till full hälsa fram till 2012”

En expert har sagt att buy-to-let bolånemarknaden inte kommer att återvända till nivån före recessionen år 2012.

Hyresvärdar söker buy-to-let paket hem kredit inom en snar framtid kan vara besviken att notera en expert tror att området av bolånemarknaden kan ta ytterligare två år för att återgå till hälsa.

Enligt Lee Grandin, chef för Hyresvärd bolån, banker och hypoteksinstitut är osannolikt att avsevärt öka konkurrenskraften hos sina skattesatser på sådana produkter som buy-to-let erbjudanden tracker inteckning tills “väl in i 2012”.

Mr Grandin menar att landets finansiella sektorn fortfarande kämpar i efterdyningarna av den globala ekonomiska nedgången, vilket innebär att långivare inte kommer att vara villiga att återgå till före lågkonjunkturen inteckning erbjuder för överskådlig framtid, trots att de är angelägna om att åter locka folk till marknaden.

Detta tycks vara i strid med uppgifter publicerade igår (20 september) genom panträtt för företag, som uppgav att det har skett en ökning med 396 procent i antalet buy-to-let Home Credit paket som finns tillgängliga i Storbritannien i den senaste förbi.

David Whittaker, verkställande direktör i bolaget, anmärkte att detta utgör en skarp kontrast från maj 2009, då det fanns bara 40 sådana produkter på marknaden.

“[Det är] något som vi inte sett på tre år,” tillade han.

Samtidigt släppte rådet hypotekslångivare (KML) en rapport förra månaden visar att antalet buy-to-let inteckningar under andra kvartalet i år var 24.900 – cirka 13 procent högre än föregående tremånadersperiod .

Däremot vidhöll herr Grandin att Storbritanniens finanspolitiska sektorn är fortfarande “i dumpar” efter lågkonjunkturen och tillade att även om siffrorna från inteckningar för företag och CML visar det faktum att det nu finns lite mer flexibilitet inom branschen, det ändå fortfarande “mycket begränsat”.

Han drog slutsatsen att hela ekonomin måste plocka upp innan bolån är fritt tillgängliga igen.