Bradford & Bingley

En av Storbritanniens största gemensamma, buy-to-let inteckning leverantörer, har Bradford & Bingley, (B & B) varit i nyheterna nyligen för många skäl, inklusive avgång företagets vd, Stephen Crawshaw, ner till ohälsa. Detta sammanföll med nyheten om ett övertagande av bolaget, genom ett amerikanskt riskkapitalbolag.

Den inteckning specialist hade inte klargjort huruvida Mr Crawshaw har avgått på egen begäran, eller om hans kontrakt sades upp. Han hade varit i tjänst sedan 2004, efter att ha anslutit sig till företaget 1999. Han hade tidigare tjänstgjort vid Cheltenham och Gloucester och Lloyds TSB.

Herr Crawshaw har varit i skottlinjen under de senaste veckorna, efter att ha tvingats att be om ursäkt över en upplevd “u-sväng” om långivarens finansiella ställning. Efter att ha uteslutit en nyemission under föregående månad, avslöjade han kort efter att bolaget skulle bedriva en £ 300million nyemission.

Företaget, som bestämde sig för att tillkännage en vinstvarning i dag, eftersom det förefaller osannolikt att möta analytikernas tidigare approximation av mellan £ 160million och £ 200million i vinst. Företaget avslöjade nyligen att osäkra fordringar ökade med drygt 40 procent i fjol.

Samtidigt tror man att amerikanska riskkapitalbolaget Texas Pacific Group är att förvärva 23 procent av aktierna i bolaget. Det förväntas att investera pengar värd cirka £ 180.000.000, men ledde nyheterna, tillsammans med offentliggörandet av Mr Crawshaw avgång, till en stor nedgång i aktiekurserna.

Befintliga aktieägare kommer sannolikt att bli ombedd att köpa aktier värda ca £ 260million i syfte att stärka bolagets balansräkning. Hypotekslåneinstitutens gjorde en förlust före skatt på £ 8million mellan januari och april, men är inställd på att anskaffa mer kapital än tidigare väntat med hjälp av Texas Pacific Group, runt £ 400 miljoner totalt, enligt beräkningar.

Chef för besparingar på moneysupermarket.com, Kevin Mountford, sade: “De senaste nyheterna från Bradford och Bingley kommer att göra något för att lindra den växande osäkerheten på marknaden generellt Denna ex-byggnaden samhället har sett sina aktier gå in fritt fall under de senaste 12. månader och nyligen lansera en nyemission.

Han tillade: “Även om ett antal banker lider, så långt som B & B är berörda, kunde TPG: s intresse ses som en positiv och en indikation att det värsta är bakom det.

Han avslutade: “Som sagt, förståeligt konsumenterna förblir försiktiga Någon med bekymmer skulle vara klokt att sprida medlen på en rad besparingar märken för att säkerställa att inget mer än £ 35,000 investeras med en enda leverantör..”