bostadsmarknaden kämpar för att hålla sig flytande

The Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) har meddelat att bostadspriserna har nått sin värsta punkt, eftersom bostadsmarknaden kraschade i början av 1990.

Antalet inspektörer som rapporterade en betydande nedgång i huspriserna i januari, översteg de som rapporterade stiger med 54,7%. Januari 2008 Var sjätte månaden i rad som faller ut numrerade vinster.

Januari antog den högsta negativa saldot sedan november 1992 då siffran nådde 60,1% efter att ha ökat under de fem månader tidigare. I december 2007 siffran visade var 49,1%, upp till 3,1% i augusti.

En tillväxt på 40% av det genomsnittliga antalet osålda objekt per inspektör sedan september har också rapporterats, detta är den största ökningen sedan februari 1999. Analytiker tror att denna undersökning kommer att väcka ännu mer rädsla för en kraftig bostadsmarknaden korrigering.

Den främsta brittiska europeiska ekonom för Global Insight, Howard Archer, sade: “Den mycket svaga januari RICS undersökning kommer att öka oro för att bostadsmarknaden är på väg mot en kraftig korrigering i ansiktet av sträckta överkomliga och kreditåtstramningar följd av kreditkrisen. ”

RICS har sagt att den avtagande efterfrågan på fastigheter när den jämförs med bristande utbud har orsakat snabba prisfall, kreditkrisen har avskräckt blivande köpare från att komma in på marknaden. Den rädsla för avstötning för en inteckning applikationer, är ostadiga bostadspriser och vacklande ränta stoppa personer som inte redan finns på fastigheten stege, från att hoppa på under en osäker marknad.

Det ökande antalet hus repossessions i Storbritannien under de senaste månaderna på grund av missade avbetalning är också en ständig oro för människor som funderar på att köpa en fastighet. Kreditkrisen är innebörden att folks pengar sprids ännu hårdare än vanligt över återbetalning av skulder och förnödenheter, vilket gör det svårare att hänga med avbetalning.

En talesman för RICS, Jeremy Bly, trodde att bankerna kommer att behöva passera på Bank of Englands 0,25% räntesänkning till låntagare om efterfrågan ska öka och marknaden stimuleras igen.

Han sade: “En bristande efterfrågan och förtroendet för bostadsmarknaden är klart efter den senaste tidens priset avmattning. Skärpning kriterier hypotekslån är ett block för många som är angelägna att ta steget bostadsmarknaden.

“Agenter har svårt att marknadsföra fastigheter till en publik som har beslutat att titta på den nuvarande ekonomiska teatern från vingarna.”

Han fortsatte med att säga: “Men om bolåneinstitut filtrera den senaste tidens räntesänkningar på marknaden, bör efterfrågan börjar öka.

“På kort sikt kommer bostadsmarknaden fortsätter att vara skyddade från betydande prisfall medan anställningsvillkor är starka. Marknaden behöver bara frukta ett betydande prisfall om uppsägningar börjar att föröka sig. ”

Det verkar öde fastighetsmarknaden ligger i händerna på bolåneinstitut och rådgivare, för att hålla fastighetsmarknaden ovanför vattnet dessa företag måste följa rekommendationer och Bank of England rör på räntorna. Detta kommer att hålla marknaden flytande för långivare, rådgivare och låneinstitut bly.

Platsen i Storbritannien som har drabbats hårdast av fallande huspriser är Nordirland, är balansen här 88%, såg norra England en siffra på 72% och den nordvästra såg det låga antalet 66%.

Skottland var det enda stället som lyckades undvika skadan, här fanns det 5% fler besiktningsmän rapporterar förluster i motsats till vinster. Det verkar som bonny Skottland är populär som någonsin med husköpare och fastighetsmarknaden fortsätter att bommen norr om gränsen.