bostadsanpassning och refinansiera programändringar

Den “Making Home Affordable Program” har haft sina upp-och nedgångar. Programmet infördes av Obama-administrationen under 2009 för att hjälpa till att få ekonomin tillbaka på rätt spår. Målet var att stabilisera bostadsmarknaden och hjälpa 7-9.000.000 amerikaner minska sina månatliga inteckning betalningar till mer rimliga nivåer.

För att göra detta, skulle regeringen arbeta med upp till 4 till 5.000.000 husägare med lån som garanteras av Fannie Mae och Freddie Mac att refinansiera sina månatliga betalningar till något mer överkomligt.

Problemet har varit i mängden pappersarbete och människor som vill delta i programmet att få springa runt. Det andra problemet är för dem som fortfarande är skyldig en stor summa på den huvudansvarige av deras hem som inte matchar hem värde.

Nu är Obama-administrationen tittar på sätt att erbjuda piggyback långivare incitament till lägre utbetalningar på topplån.

Detta har följts av finansdepartementet planerar att hjälpa till att hitta sätt att effektivisera processen för att få fler låntagare att avsluta programmet lån modifiering. Programmet kan bidra till att minska bolåneräntor för så lite som 2 procent för fem år.

Även med detta, ekonomer och experter inteckning fortsätter att pressa regeringen i förlåtande lån saldon för att återställa kapitalet till låntagare som är skyldiga mer än deras hem är värt. De säger utan att ta itu med det verkliga problemet, kommer fler och fler människor gå ifrån sina hem och acceptera avskärmning snarare än att göra betalningar på dyr fastigheter.

Vad kommer statskassan att göra i slutändan? Det är möjligt att de kan försöka hitta sätt att effektivisera refinansiera program i stället och göra det lättare för dem som söker refinansiering att kvalificera sig. Till exempel kunde de göra betala stubbar ett acceptabelt sätt att kontrollera inkomsten snarare än massor av dokument från skattemyndigheten.

Med den ursprungliga planen, inte bara var låntagarna att lämna massor av dokument för att kvalificera sig, men även de som tar emot handlingarna var överväldigade av den mängd pappersarbete att sålla bland. Pappersarbete var vilse och de försöker att kvalificera var att gå vilse i shuffle.

Nu är finansdepartementet inte bara minska mängden pappersarbete men också förlänga provperioden låntagarna fick av tre månader till fem månader.

Dessutom måste reparatörer erkänna låntagare inom 10 dagar efter mottagandet av deras pappersarbete och även låta låntagaren veta inom 30 dagar, om han eller hon är godkänd för rättegången modifiering. Om dokumentationen inte är fullständig, måste serviceföretaget berätta låntagaren där problemet är.

Men idén om “equity förlåtelse” är fortfarande inte på bordet och så komplext som det skulle vara att genomföra, är Obama-administrationen försöker fortfarande att lösa det.