bolåneräntor stiger – energipriserna är höga – inflationen kommer

Bolåneräntor stiger som marknaden tror att Federal Reserve kommer att höja räntorna högre. Priser på 30 år bolån slå en hög av 6,67%. Detta är den högsta siffran under de senaste fyra åren.

Bostadsmarknaden har mattats av efter fem fantastiska år. De stigande bolåneräntor betyder mycket för ebb och flödet av nationerna bostäder inventering. Vissa analytiker tror att försäljningen kommer att minska 10% minskning av försäljningen som räntorna stiger.

I Philadelphia-området, förbättrade ekonomiska villkor. Affärsverksamhet förbättras också. Tillverkning förbättras i en långsammare takt. Detaljhandeln ökade från april till maj och förväntas fortsätta om inte högre gaspriser bromsa den totala konsumtionen. Utlåningen för både konsumenter och kommersiella konton ökade i maj.

Fed chefen Ben Bernanke uppgav att konsumentpriserna är racing framåt med en årstakt på 5,2%. Uppgången för hela 2005 var 3,4%. Höga energikostnader påverkar ekonomin på så många sätt. Ekonomin är flexibel och verkar ha absorberat chocker under de senaste åren.

Greenspan var ett sådant inflytande på marknader som hans ersättare måste skapa sitt eget rykte för effektiv och beslutsamhet. Jag hoppas flexibiliteten på marknaden fortsätter och vi undviker ekonomiska nedgången och inflation.