bolåneräntor på uppgång

Kostnaden för två år fast ränta inteckningar har drabbat en all-time high i ett decennium, som ledande hemförsäkring leverantörer rikstäckande och Woolwich höja sina priser, vilket tvingar köpare att tänka låna pengar för att köpa ett hem. Betydande ökningar i penningmarknadsräntorna, kombinerat med ökande konkurrent aktivitet, har gjort det nödvändigt att avsevärt öka bolåneräntor bland många av inteckning leverantörer.

När kreditkrisen gör sitt sämsta, Nationwide Building Society har ökat sina bolåneräntor med 0,5%, medan kollega inteckning jätte Woolwich, som nu ägs av Barclays, tillämpade ett pris vandring på egen hand, förutom att avskaffa hela sin två-års fast ränta intervall, som är den mest populära inteckning för låntagare. Eftersom det har blivit allt svårare att finansiera kostnader i ljuset av den ihållande inteckning kritan, har Woolwich sett inget annat val än att genomföra denna åtgärd, i syfte att styra efterfrågan till följd av det faktum att dess priser har blivit betydligt mer konkurrenskraftiga i den nuvarande ekonomin .

Långivare har nyligen bevittnat en betydande ökning swapräntor (som definierar kostnaden för att låna fast ränta finansiering på penningmarknaden) till ett nytt rekord på 6,49%, vilket har lämnat dem med något annat val än att höja priset på bolån i allmänhet . Den genomsnittliga två års fast ränta uppgår nu till 6,75%, vilket är den högsta andelen låntagare har upplevt under de senaste tio åren.

Situationen ser ut att bara förvärras ytterligare, med långivarna behöva betala orimligt höga priser för att säkra medel och en fördröjning på flera veckor innan denna kostnad någonsin skall föras vidare till bolånekunderna. Som en av Storbritanniens största hypoteksinstitut, Nationwide pekade höjer pekfingret mot den markanta ökningen av kostnaden för att låna pengar på de finansiella marknaderna för de stigande priserna, dessutom, anklagade det ett antal av sina konkurrenter för att höja bolåneräntor och därmed sätta i rörelse de senaste händelserna på bostadsmarknaden.

Räntorna på remortgaging bostäder har också fallit för de prishöjningar och förblir högre än de för första gången köpare. Under denna instabila period på marknaderna konsumenterna kan förvänta sig att se täta byten till fast ränta inteckningar i hela branschen från en mängd långivare och hypoteksinstitut. Halifax, Abbey National och Bradford & Bingley är också bland dem som har höjt sina bolåneräntor under den senaste tiden, med Halifax, är en av Storbritanniens största bolåneinstitut, tillgriper endast erbjuda sina bästa tracker erbjudanden till dem som har möjlighet att komma upp med minst 40% av sin insättning.

Så verkar det som om de som kommer att drabbas hårdast av rådande marknadsförhållanden förändringar kan vara första gången köpare och yngre människor köper hus, som kanske inte kan komma med tillräckligt med pengar för en insättning för att vara berättigad till någon av de skattesatser som fortfarande erbjuds av Storbritanniens inteckning leverantörer och långivare.