bolåneräntor i Sacramento och nationen

Bolåneräntor i Sacramento har definitivt sett samma utmaningar som har resten av nationen. Skattesatserna har varit så volatil trots extra likviditeten på marknaden. Även statligt styrda VA & FHA priser är föremål för samma volatilitet som konventionella lån. Den Sacramento Bee och alla lokala nyheter station berättar att priserna skulle bli lägre än någonsin. Varför kommer de fortfarande upp och ner varje dag? Orsakerna till instabiliteten i priserna är det växande antalet utmätningar, utbud och efterfrågan på inteckning värdepapper, och inteckning banker och långivare inte passera på sparande till mäklare och konsumenter.

I det större Sacramento området finns många fickor av stadsdelar som har en ovanligt hög andel bostäder i avskärmning. Sedan är den stress så många hypotekslångivare vika under de senaste åren. Investerare har föga förtroende för de finansiella marknaderna. I Sacramento och dess omgivningar vi har sett många bolåneinstitut förlora sin lagerverksamhet linjer och har inte kunnat uppfylla sina åtaganden att låna, även på låsta lån. Övernattning en långivarens FHA priser hoppade, vare sig låst eller ej, från ett genomsnitt på cirka 5,0% på nominellt till 6.875% med över en 1 poäng kostnad! Det är en enorm ökning! Detta påverkade flera transaktioner som jag hade i processen i Sacramento, Natomas, och Citrus Heights orsakar dessa filer som ska flyttas på grund av oförmåga att långivaren att uppfylla sina åtaganden.

Utbud och efterfrågan spelar också en stor roll i volatiliteten i bolåneräntor i Sacramento baserade långivare. Jag har sett deras prislistorna flytta upp eller ned med så mycket som 1% inom loppet av ett par timmar! Nationella långivare prislistorna ganska mycket följa efter även om de verkar inte vara så svårt drabbad som mindre Sacramento långivare. Det finns många ekonomiska faktorer som fungerar som katalysatorer, men den ultimata orsaken till dessa vilda svängningar i priserna är utbud och efterfrågan av inteckning värdepapper (MBS). Enkelt uttryckt, dessa är långsiktiga obligationer som är knutna till Bolåneräntor. Det är en mycket likvid marknad för MBS precis som aktiemarknaden. När efterfrågan på MBS ökar, bör bolåneräntor sjunka och vice versa. Pengar reser in och ut ur aktiemarknaden och MBS marknaderna under dagen orsakar priserna att gå upp och ner detta och ofta svänger åt båda hållen flera gånger under dagen.

Som nämnts ovan, bör en ökning av efterfrågan på MBS orsaka alla priser att gå ner men det är inte alltid fallet. Långivare är inte passera på sparande till mäklare eller konsumenter. Det finns ett par anledningar till detta. Långivare är egentligen inte sänka de satser i enlighet med detta till förändringarna i MBS. Istället håller en större andel av spreaden mellan deras investerares kurs till dem och den ränta som de erbjuder till mäklare och allmänheten. Till exempel, en av mina Sacramento baserade långivare inlägg deras FHA priser på morgonen och under dagen efterfrågan på MBS ökar deras pris med 1 punkt. Normalt som skulle släppa priserna med låt oss säga 0,5%. Istället långivaren sjunker bara räntan med 0,125 till 0,25%. Långivaren är inte tappa takten med så mycket eftersom det ökar deras nedersta raden.
En annan anledning till att bolåneinstitut inte vidarebefordra denna besparing är att de som har överlevt har gjort det genom att minska sin personal och omkostnader. Nu när statskassan har varit att köpa upp MBS ökar likviditeten och efterfrågan, har boräntorna blir attraktiva igen och hem priserna är låga på grund av alla utmätningar. Följaktligen långivare har mer volym än de kan hantera. De kan inte hålla upp och inte vill anställa mer personal i det fall marknaden saktar ner så att de höjer sina priser för att driva bort en del av verksamheten och jag kan personligen säga att det fungerar.

När du lägger upp alla de faktorer jag har nämnt här kan du se varför priserna studsar runt så mycket. Kombinationen av ett överflöd av områdets utmätningar, utbudet och efterfrågan av MBS, och långivare inte passerar på sina besparingar till mäklare och konsumenter tillsammans orsakar volatilitet bolåneräntor i Sacramento och resten av nationen likadana.