bolåneräntor – där de var och var de är

Mortgage rage analys finns i stora högar, allt om internet och på en daglig basis, i koncisa och viskade toner, från Wall Street Journal. Många av de analytiker, konsulter, finansiella rådgivare, investerare och bästsäljande författare som gör en levande talar om penningmarknaderna vet mer om detta än de flesta av oss bryr till. Men när det händer, är vi på den springande punkten – något, som bostads-och hypotekslån marknader äntligen tycks skifta ut ur överväxeln och släppa inom området gällande hastighetsbegränsning.

guld och mark rusa

Under de senaste fyra åren bostadspriserna har gått igenom en brant uppskattning medan räntorna har studsat runt rekordlåga nivåer. En titt på räntorna under de senaste tre åren i grafisk form visar de vanliga spikar och droppar från månad till månad. Men för det första trettio av dessa månader, variationen på räntorna för en trettio år fast ränta lån varierade mellan 5,50% och 6,50%. I endast fyra av dessa trettio tre månaderna har räntan når 6,50%, förra gången var i juli 2004.

den långsammare takt

Under de senaste sex månaderna har dock variationerna varit mellan 6,25% till 6,93% som var postat i dag, i slutet av juli. För bara några veckor av denna period gjorde hastigheten sjunker under 6,50%. Samtidigt har värdetillväxten i bostäder priserna avtagit totalt, trots att våren och sommaren är perioder av aktivt hem köper. På vissa marknader, däribland områden i Kalifornien (gasp!) bostadspriserna har planat helt och även visat en viss tillbakagång. Uppenbarligen har den dubbla whammy av stora hopp i hemmet värderingar och rekordlåga räntor kommit till någon form av stopp – oavsett om det är en paus eller en långsiktig trend återstår att se.

Gissningar – utbildade och annat

Det är också en rimlig gissning att osäkerheten om vår i ekonomin som kommer att fortsätta, till den grad att den matas med höga oljepriser, handelsunderskottet och skenande offentliga utgifter. Inga av dessa index kommer att förändras något snart. Som sagt, det finns ingen plötslig upp fästing på den ekonomiska horisonten som kan utlösa ett återupptagande av huset och inteckning hyperaktivitet. Federal Reserve Board sammanträder var sjätte vecka och vid varje av de sista sjutton de har höjt den ränta en fjärdedel av en punkt. Medan konventionella spekulationer har det att de bara kommer att göra det en gång i år, har de sjutton repetitioner hade helt klart en stadig inverkan på räntorna, eftersom de har krupit upp en halv procentenhet under de senaste sju månaderna eller så.

Bolåneräntor följer i princip de åtgärder av Fed. De var på rekordlåga nivåer, på grund av åtgärder Fed tog som ett försök att andas liv i en döende ekonomi. De verkar känna just den uppgiften har slutförts. Dessutom är de arbetar med en ny man vid rodret och vi kommer sannolikt att se en mer försiktig Federal Reserve Board som ett resultat – åtminstone för en stund. Så det finns inte mycket av teblad som tyder boräntorna kommer att dra sig tillbaka till sina tidigare bottennoteringar, eftersom de stadigt närmar sig sju procent varumärket. Varje indikation är att denna cykel av låga räntor i kombination med en spurt i refinansiering lån till hemmet äga konsumenterna har nått sin höjdpunkt.