Bolåneränta-rekord utmätningar-Vem bär skulden

Det var bara knappt två veckor sedan att jag skrev “Mortgage Rate-Gårdagens svar inte kommer att lösa dagens problem”. Artikeln diskuterade systemen i bommen bolånemarknaden som var fin “tills korna kom hem”. Det verkar som om korna har kommit hem.

I artikeln menade att de icke traditionella lån av intresse bara, var ARM: s, utbetalningar och 50 lån år bland annat som var så populära då, okej i en stigande fastighetsmarknad. Lite jag inser att en knappa två veckor senare skulle jag höra på NBC om hem utmätningar är den högsta någonsin.

De så kallade exotiska lån eller icke-traditionella lån som kommer in på en svindlande 39% i år jämfört med en tio års genomsnitt på 2%. Det förutspås att det kommer att finnas 1,3 miljoner utmätningar i år, upp 53% från förra året.

Den NBC Historien tycktes lägga skulden på “exotiskt” som historien kallade dem-de icke-traditionella lån hänvisas till i min artikel. Men vem får egentligen skulden långivaren eller låntagaren?

Det finns förmodligen gott om skuld att gå runt. Naturligtvis de flesta människor kommer att vilja lägga skulden på långivaren för att vara alltför giriga och jag är säker på att det är säkert är en del av detta.
Men hur är de giriga låntagare som hade ögon större än deras huvuden. Vad sägs om dem?

Sanningen är låntagarna måste ta fören på detta (såvida inte giriga långivare hade en pistol mot hans huvud). Låntagare som för sin första bostad i en upp svallande marknaden hade att “inte kan misslyckas”, “inte hålla mig tillbaka”, “hänga med Jones” attityd.

När ett län som Boulder County i Colorado (mycket hög inkomst och utbildningsnivå) leder nationen i utmätningar då kanske det är något fel. Avslappnad utlåning krav tas tillvara av både låntagare och långivare så kanske det finns en annan gärningsman. Kan det vara så att de är den skyldige, dessa avslappnade utlåning krav?

I den gamla goda tiden då du var tvungen att kvalificera sig för ett lån baserat på inkomst, fick låntagaren en fast procentsats av värdet på hemmet. Ren och enkel. Men med all konkurrens och över 50 låneprogram från det sublima till det löjliga, låntagare och långivare både är nästan uppmuntras att sträcka sig. Resultatet-när korna kommer hem är det dags att betala Piper. Matten ser inte så bra och utestängning är resultatet.