bolånemarknaden väntar spel

Färska siffror kan ha gett någon indikation på att fastighetspriserna kan vara på väg att börja öka igen, men betyder det första gången köpare bör rusa för att köpa nu? I relativa termer värdena fortfarande höga, med PricedOut.org.uk talesman Katy John notera att en typisk hem kostar fem gånger den genomsnittliga lönen.

Hon konstaterade också att utbudet av bottenlån gången köpare för närvarande tillgängliga är begränsat, men föreslog att det är höga priser snarare än behovet för stora insättningar som håller folk borta från marknaden.

Ms Johns råd till dem som hoppas att få till stegen är att fortsätta spara till nu, eftersom hon förväntar priserna faktiskt sjunka ytterligare senare under året. Men de som vill jämföra bolån och gör ett köp nu uppmanades att dra fördel av det faktum att värden skulle fortsätta att falla genom köpslående.

Statistik släpptes av Royal Institution of Chartered Surveyors visade att första gången köpare inteckningar väl kan vara i efterfrågan, som nya köpare förfrågningar fortsatte att öka förra månaden. Sannerligen, var maj den sjunde månaden i rad som denna siffra ökat. Halifax, under tiden, visade att huspriserna var 16,3 procent lägre än ett år tidigare, men faktiskt öka med 2,6 procent under loppet av månaden.

Men Ms John manade till försiktighet, vilket tyder på att dessa siffror sannolikt kommer att vara en “tillfällig blip”, ett yttrande ekade genom Firstrung vd Paul Holmes. Jämföra huspriserna genomsnittslöner, föreslog han att marknaden är faktiskt halvvägs genom en rättelse från toppnivåerna under 2007.

Trots detta har hypoteksinstitut Association (BSA) identifierad “försiktig optimism” bland konsumenterna. En undersökning av kroppen visade att den genomsnittliga respondenten förväntar priserna att stiga med 1,4 procent under nästa år, vilket kan betyda att det är dags för potentiella köpare att leta efter de billigaste bolånen.

Enligt studien, 59 procent av människor instämmer eller instämmer att det nu är en bra tid att vara på marknaden, en ökning med fem procentenheter jämfört med mars – förra gången det genomfördes.

Paul Broadhead, chef för inteckning politik på BSA, förklarade att “ett antal uppmuntrande tecken” har bidragit till förtroende uppsving, tillägger: “Folk tydligt erkänna att både fastighetspriser och bolåneräntor har sjunkit, det finns potentiella fynd att funnit, vilket innebär att det nu är en bra tid att köpa. ”

Så medan de söker bottenlån gången köpare kanske föredrar att fortsätta att spara in mot en deposition, verkar det som många konsumenter tycker att agera snabbt är vägen att gå