bolånemarknaden drar äntligen andas – betyder det bättre erbjudanden för konsumenterna

Hometrack prognoser aggressiv konkurrens inom bolånemarknaden som kommer att erbjuda billiga bolån för låntagarna. Dessa billiga bolån är sannolikt att riktas mot låntagare i “låg risk” kategori.

Eftersom bildandet av Financial Services Association år 2004, de i “sub prime” marknad behöver inte känna sig uteslutna. Upplevd visdom fungerar på antagandet att de med dålig eller negativ kredit poäng är endast berättigad till nästan-för dyr bolån med skyhöga räntor. Det förutsätter också att inteckning mäklare kommer att ta ut dem högre avgifter för samma tjänster som erbjuds till kunder med positiva kredit poäng. År 2006, dikterade FSA strikta riktlinjer för att de avgifter som tas ut av inteckning mäklare mer transparent, och därmed utsätta de mindre nogräknade företag.

För närvarande tar ut majoriteten av ansedda inteckning mäklare inte deras “sub-prime” kunder något mer för sina tjänster än de gör sina övriga kunder. Detta har öppnat dörren för många med dålig kredit poäng för att dra nytta av denna viktiga tjänst och källa prisvärda eller billiga bolån.

Vissa inteckning mäklare ägna nu en del av sin tjänst helt åt dem med en dålig kredit historia. Företag, såsom The Mortgage Broker Ltd, erbjuder gratis rådgivning och citat från hela marknaden, se till att varje tillgänglig avenue bedrivs i sökandet efter en rimlig inteckning, de flesta människor inte inser att inteckning företag inte nödvändigtvis är de enda långivare att närma sig. Specialist rådgivare kan ofta ge alternativa källor för upplåning eller föreslå andra vägar för att genomföra, såsom re-inteckning. Det finns också möjlighet för “sub-prime”-kunder att byta till en vanlig återbetalning inteckning när de har fullt rehabiliterade sin ekonomiska situation.

Långivare bedöma om en sökande är kreditvärdiga i ett antal olika sätt. Den första, och mest uppenbara, är ansökningsformuläret, som ger uppgifter om lön, familjens storlek, orsaken till lånet och om den sökande är en husägare.

Det andra, om den sökande har använt långivarens tjänster innan, kommer de att ta hänsyn till deras kännedom om några kontakter de kan ha haft med varandra. För det tredje kommer de att använda filer från kreditupplysningsföretag: Equifax, Experian eller Callcredit. Dessa byråer utför finansiella data med uppgifter om betalningar och transaktioner som görs av varje individ i Storbritannien. De som har misslyckats med att möta återbetalningar, uppstår CCJs eller har försatts i konkurs kommer att tilldelas en negativ värdering som återspeglar den potentiella risk som de erbjuder till långivare.

Däremot kan med hjälp av en inteckning mäklare som kan komma inteckning erbjudanden från hela marknaden öppnar upp en värld av möjligheter för dem med dåliga krediter, särskilt som mäklare ofta kan förhandla inteckning termer som skulle verka tidigare omöjliga. “Whole av marknaden” mäklare har också ingen lojalitet till vissa långivare, så de sökande om någon kredit värdering kan vara säker på att de råd de erbjuder kommer att vara opartisk och med kundens bästa för ögonen.