bolåneinstitut och första gången köpare stall medan marknaden förvärrar

Den bolånemarknaden har drabbat något av en stillastående och det är att ha dominoeffekter. Patrick Collinson och Rupert Jones sa det bäst när du skriver för The Guardian: “Storbritanniens bolånemarknaden verkar vara i härdsmälta, med första gången köpare gå ut i strejk och långivare att gå med dem.”

Där många första gången köpare håller på sina insättningar och väntar, många banker tar samma please. En First Direct inteckning som var på marknaden för en vecka sedan för 5,49% ökade till 6,15% på bara en vecka. Bankerna är desperata att tjäna pengar och rädda för att låna ut dem till oansvariga spenders. Resultantly är bolånen förvägras dem med de minsta fläck på sin kredit poster. Förutsägelser är att huspriserna i år skulle falla med postnumren och många hus är redan 25.000 £ billigare denna månad än vad de var förra månaden. Detta är inte uppmuntrande första gången köpare att ta steget men. Många första gången köpare är rädda för att köpa ett hem nu i fall det är värt ännu mindre i ett års tid.

Experter har förutspått att det nu kunde vara dags att kreditkrisen förlorar sitt grepp om marknaden och många säger att marginalerna förbättras, men olika statistik visar att är lite mer än optimism. Bankerna är inte glad utlåning och bolån sinar som hindrar marknaderna från att växa alls, utan de stagnerar. Med stigande livsmedels-och bränslepriserna moraliska och ekonomiska förtroendet är lågt, folk är mer intresserade av att gå ihop än med att köpa nya hem.

Med den sista parenteralt garanteras 100% inteckning produkt nu bort från marknaden, är det förutspås att 95% inteckningar blir nästa att gå, tätt följt av andra låga inlåningsräntorna erbjudanden. Enligt en Guardian artikel som hänvisar till rådet av hypotekslångivare, “Nya köpare behöver nu en genomsnittlig deposition på 13%. Eftersom den genomsnittliga första lånet är ca £ 113.490, innebär att köpare måste punga upp en deposition på nästan £ 17.000. ”

Samma upplysande Guardian artikeln också kommentarer: “Många låntagare som väljer den en gång ignoreras standard rörlig ränta: det finns inga avgifter, och de är fria att byta till bättre priser när de visas. Men långivare blir kloka: Abbey är den senaste banken att förbjuda nya kunder från sin SVR “.

På grund av den finansiella instabiliteten på marknaderna och skygg bankernas beteende Rådet hypotekslångivare har sagt att de förväntar sig mer egendom repossessions att inträffa i år än förra året och deras förväntade siffror visar en ökning på 18000 övertagandet, exklusive andra åtalspunkten säkrade lån. Northern Rock och Bradford och Bingley har båda noterats som repossessing fler bostäder nu än de var innan kreditkrisen började.

Ökar med två tredjedelar under det senaste året och ett halvt, kostar uppläggningsavgifter nu mer än någon första gången köpare förväntar dig att betala. Detta kritiserades av förbundskansler finansministern Alastair Darling, men experter i inteckning industrin sa att detta var en realistisk bild av de utmaningar som bankerna möter i denna ekonomiska klimatet och de kallade Darling oro och agitationer “naiv”.