bolåneinstitut inför utmätning

Storbritanniens finansiella regulatorn har varnat för att mer än en miljon familjer i Storbritannien riskerar att förlora sina hem under de kommande 18 månaderna som en följd av den globala kreditkrisen.

Med stora lån och skulder på ökningen, kommer nyheten att bankerna blir alltmer försiktiga med att låna ut pengar ser många människor ekonomiskt ansträngda till bristningsgränsen, särskilt de som kommer ut av en räntebindningstid på sina bostadslån och är nu inte att byta till en billigare affär.

Financial Services Authority (FSA) har släppt siffror som visar att nästan en femtedel av människor som tog ut en inteckning mellan april 2005 och september 2007 vilket motsvarar drygt en miljon människor, löper risk att få sina hem återtas. Detta antal inkluderar människor som tog ut sin första bostadslån och de som re-intecknade från en affär till en annan.

FSA varnar för att denna grupp av människor kvalificera sig för att ha två eller flera av de “hög risk” faktorer som de har utarbetat för personer som lånade under en tid då fastighetspriserna var på förhöjningen.

De kriterier som anges för att möta dessa “hög risk” faktorer är människor som sätter ner en deposition på 10 procent eller mindre på ett hem, de som tog ut en inteckning i 25 år eller längre, eller folk lånar mer än 3,5 gånger sin årliga lön. Finansinspektionen har identifierat cirka 150.000 låntagare som delar alla tre av dessa faktorer och har meddelat att det är dessa människor som löper störst risk att få sina hem återtas.

Den sista gången siffror för repossessions var på en rekordhög var 1991, men den totala då var endast 75.540, hälften av vad som har uppskattat denna gång, enligt rådet av hypotekslångivare (KML).

De bekräftade att antalet bostäder återtagna av bolåneinstitut hade ökat med en häpnadsväckande 21 procent under 2007 och var de högsta siffrorna sedan 1999. Ovanpå detta, hade antalet låntagare som befann sig åtminstone thee månader i efterskott på amorteringar också stigit med 8,6 procent till 129.800.

Den CML hävdade att ökningen av antalet människor som kämpar med inteckning relaterade skulderna hade följt tre stiger basräntesystem i den första halvan av 2007 och en strängare syn på utlåning kriterier som orsakas av kreditkrisen.

De hävdar också att trots återtagandet siffrorna är som värst under några år, de är bättre än prognosen från branschen, en minskning med 10 procent. Detta motsvarar mindre än en på 400 av de 11,8 miljoner inteckningar i Storbritannien.

Av de övriga 900.000 eller så husägare identifierats bedöms vara i risk av FSA, sägs de vara vänd “ekonomiska svårigheter”, vilket kan innefatta utmätning, men kan också innebära helt enkelt saknas en månatlig återbetalning eller betalning av en faktura.

Chef för finansiell strategi och risker vid FSA, varnade Lyndon Nelson, “Det kanske inte är bolån som spets människor över kanten, kunde andra skulder såsom personliga lån, kreditkort och kontokrediter orsaka problemen.”