bolåneinstitut – att göra rätt val

Gå in i någon high street bank eller hypoteksinstitut och nämna att du letar efter en inteckning, och du kommer att bombarderas med flygblad, om inte skyndade in ett kansli för att träffa sin inteckning rådgivare.

Bolån är big business – och alla stora finansinstitut kommer att erbjuda olika typer av lån för att köpa fastigheten. Det är en bra idé att kolla in så många olika långivare som möjligt innan beslut fattas – experter upprepar frasen “shoppa runt” som ett mantra i dessa dagar och du kan spara dig en massa pengar genom att jämföra vad som erbjuds.

Din egen bank kan vara ett bra ställe att börja – om du har bankas med dem ett tag och har en god finansiell meritlista de kan vara mer säker på låna dig en stor summa pengar som en inteckning. Men med relativt låga räntor och en blomstrande marknad, dessa dagar konkurrens mellan långivare är hård och du kan hitta ett bättre erbjudande någon annanstans. Tycker inte att du måste använda samma bank för din inteckning som för ditt personliga konto.

Det finns ett antal webbplatser som producerar tabeller jämförande inteckning erbjuder – bara typ “inteckning” i din sökmotor och se hur mycket resultat du drar upp. “Vilket”, är tidningen för konsumentens Association, en pålitlig källa till information om den aktuella marknaden. Kolla deras hemsida för guider på ‘Vilken inteckning “på www.which.co.uk

De finansiella sidor i tidningar bär annonser samt nyheter om de senaste erbjudandena – Akta dig dock för att bli förförd av annonser lovande låga priser utan att ge alla detaljer – det finns mer att hitta rätt inteckning än att bara plocka de bästa flighterna. Banken kommer sannolikt att annonsera sina lägsta, och du kommer sannolikt att behöva uppfylla vissa kriterier innan kvalificerade för just den affären. Kontrollera om saker som dolda klausuler eller högre avgifter Utlåning – dessa är engångsavgifter tillämpas på vissa erbjudanden som är förment att täcka försäkringsskydd för banken när de lånar ut till dig. De kommer dock inte ge långivaren med all säkerhet!

Etiska investeringar är också en fråga för vissa låntagare – muslimska banker, till exempel, är förbjudet från laddning eller betala ränta. Du kan läsa mer om etisk bank och investeringar på www.eiris.org The Islamic Bank of Britain följer sharialagarna, kontakta dem på www.islamic-bank.com