bolån och räntor

Räntorna kan påverka vilken typ av inteckning du väljer och diktera när det är klokt att göra en förändring. Här är några av de faktorer som kan påverkas av en gunga i räntorna:

Välja en inteckning
När räntorna stiger, är en fast ränta inteckning oftast ett bra val, eftersom den låser i nuvarande takt och skyddar dig från de högre framöver. När priserna sjunker blir en justerbar ränta inteckning (ARM) mer attraktiv, eftersom dess ränteförändringar regelbundet (vanligen var och en, tre eller fem år), så att du kan dra nytta av de nya, lägre priser.

Vissa människor väljer en ARM även när räntorna stiger. Detta beror på att räntan på en ARM är betydligt lägre – så mycket som två procentenheter lägre än för en 30-årig fast ränta inteckning. Det betyder att du betalar mindre tills boräntorna har ökat med hela två procentenheter. Efter det får du betala mer än en fast ränta.

Det finns också hybrid armar, som har en fast ränta under en viss tidsperiod – vanligtvis tre till 10 år – och sedan blir justerbar. (A 5/1 ARM, till exempel, har en fast ränta i fem år, varefter räntan justeras årligen.) Hybrid armarna kan vara det rätta valet om priserna sannolikt kommer att stiga på kort sikt men sedan plattar eller falla. Dock kan dessa långsiktiga trender vara svårt att förutse.

refinansiering
En förändring av räntan trenden kan göra det värt att byta till en annan typ av inteckning. När priserna sjunker, kan du spara pengar genom att flytta från en fast ränta till en justerbar ränta inteckning, så du kan dra nytta av de lägre priserna. Om räntorna verkar inställd på en varaktig uppgång, byter från en ARM till en fast ränta inteckning kan låsa in en lägre ränta och skydda dig från högre utbetalningar. Du bör dock se till att eventuella avslutande kostnader inte kompenseras av fördelarna med refinansiering.

För mer information om bolån och räntor, besök http://www.lendingtree.com/cec/yourhome/yourmortgage/interest-rate-trends.asp?