bolån – hur långivare träna överkomliga

Om du funderar på att köpa en fastighet är det först viktigt att veta hur mycket du har råd att låna. Mortgage Långivare används traditionellt inkomster multiplar att träna detta belopp.

Om en sökande tjänade 30.000 per år långivaren skulle räkna ut att de kunde bekvämt råd att låna 3,5 x sin inkomst vilket är 105.000. Om närmade sig med en gemensam ansökan, skulle långivare lägga de två inkomster tillsammans säga 30.000 och 16.000, vilket skulle göra deras totala intäkter 46.000. För att räkna ut hur mycket paret kunde låna de sedan skulle multiplicera denna siffra med 2,5, skulle detta göra en totalt 115.000.

Men dessa överkomliga metoder har nu blivit föråldrad med huspriserna och låga räntor, har dessa faktorer gjort att kostnaden för att låna en inteckning billigare.

varför praxis har förändrats?

Under de senaste åren bolåneinstitut har börjat erbjuda större mängder, har de ökat de inkomster multiplar till exempel 4 eller 5 gånger lönen. Eftersom fastigheten husprisboom, är detta ofta krävs för att ge köparna en chans att priserna möta marknadens och förväntningar säljare.

Återbördande av egendom är för närvarande på en historiskt låg nivå och folk har mer disponibel inkomst vilket gör det lättare att betala sina lån. 50 procent av långivare arbetar nu ut hur du kan låna beroende på din förmåga att betala i motsats till de intäkter flera kriterier som diskuterats ovan.

Detta innebär att alla som ansöker om ett lån inte bedöms på samma sätt, kommer majoriteten av långivarna att erbjudas mer pengar via denna metod, vissa dock inte, till exempel ensamstående mödrar.

hur överkomliga beräknas

Varje långivare har en annan metod för att arbeta ut hur mycket de är beredda att låna ut. Alla av dem kommer dock att kräva bevis på inkomst, antal anhöriga, andra månatliga åtaganden (kreditkort, kundkort, etc), och din viktiga hushåll spenderar.

Räntorna kommer också att påverka dina återbetalningar. Om du väljer en fast ränta inteckning, som håller intresset på inteckning till en fast ränta. Räntehöjningar kan påverka en låntagare förmåga att återbetala, så det är en viktig faktor när det tas ut en inteckning.

hur man kan undvika att få in i problem

Det är ditt ansvar att se till att du inte låna mer än du har råd, banker och långivare har uppenbarligen försiktighetsåtgärder vidtas för att skydda sina investeringar, ränteförändringar och andra potentiella åtaganden måste beaktas innan du tar ut en inteckning som kunde lämna dig i trubbel.

Kolla in några online inteckning räknare eftersom detta kommer att lägga ut siffrorna tydligt framför dig så att du kan överväga dina alternativ.

Om du är en första gången köpare är det viktigt att ta hänsyn till några andra utgifter såsom byggnader försäkring, inteckning betalning försäkring osv

Läs Huvudfakta illustration från din långivare eller mäklare här kommer att visa dig skillnaden räntan stiger eller faller kan göra dina betalningar.

Om du väljer en fast ränta affär GLÖM du kan bara vara på en låg ränta under en kort tidsperiod efter vilken tid din kurs kan plötsligt öka.