bolån – fast ränta inteckning eller rörlig ränta inteckning

Låt oss ta en titt på för-och nackdelar för varje typ av inteckning. En fast ränta inteckning, även kallad en konventionell inteckning löper med en ränta som inte förändras över lånets löptid. En fast ränta inteckning har fördelen av en förutsägbar betalning och låser in dig till dagens räntor för framtiden. Eftersom räntorna är låga nu men förväntas öka under de kommande åren, bör du definitivt överväga denna aspekt av lån till fast ränta för att vara en fördel.

Rörlig ränta bolån har fördelar också. Typiskt, de första fem eller tio år av en justerbar ränta lån löper med en ränta som är lägre än för en fast ränta lån. Det är efter den tid som justerbar ränta lån justerar sina priser för att vara i linje med den nuvarande prime-räntan. Som sagt, det finns flera olika typer av ARM: s och de närmare detaljerna om hur räntorna hanteras är olika för varje typ varierar.

För att välja den bästa inteckning för din situation och livsstil, måste du fråga dig själv några frågor. Först, hur länge du planerar att bo i hemmet? Den genomsnittliga familjen flyttar varje sju till tio år. Om du inte planerar att leva i ditt hem för mycket lång, kan du vara bättre med de lägre priser som erbjuds till dig under den inledande perioden av en ARM.

Likaså, om du planerar att leva i ditt hem för alltid då det kan vara bättre att ta något högre men förutsägbar fast ränta inteckning och låsa in de låga räntorna som för närvarande erbjuds.

En annan sak att tänka på är om du planerar att låna mot ditt eget kapital i framtiden för college undervisning eller andra förutsägbara kostnader. Om så är fallet, kanske du vill överväga fördelarna med att ta den lägre ARM och gör en utbetalning refinansiera när det gäller tid och du behöver dessa medel. I grund och botten, om du kan se dig själv att behöva refinansiera inteckning i ett par år ändå, kan du lika gärna njuta av de lägre nu.

Det är viktigt att veta att den lägre räntan, desto mer av din månatliga betalningen går till att betala ner den huvudansvarige på din inteckning och snabbare ditt eget kapital bygger. Sådant är fallet i den inledande fasen av en rörlig ränta inteckning.

Det är beslut som denna där det blir mycket viktigt att du gör ditt bästa för att planera för framtiden så att du kan göra de bästa valen för att framtida idag. Medan refinansiering är alltid ett alternativ, kan valet av en variabel kontra fast ränta inteckning spara pengar eller kosta pengar beroende på dina val och marknadsförhållanden utanför din kontroll.