bolån – en guide till inteckning mäklare

Att köpa din första bostad eller någon bit av egendom för den delen är sannolikt den mest kostsamma och stressande köp du någonsin kommer att göra. Av denna anledning är en inteckning mäklare som förs in i ekvationen, vilket gör köpprocessen enklare.

I huvudsak är inteckning mäklare högt utbildade personer som är specialiserade på bolånemarknaden, som hjälper köpare söker sig den mest lämpliga och konkurrenskraftiga inteckning för deras krav. De kamma igenom alla olika inteckning paket som erbjuder otaliga olika räntesatser och incitament, presenterar den potentiella köparen med de bästa erbjudandena.

Inte alla mäklare är samma, och det är viktigt att betona skillnaden mellan de tre huvudtyperna.

Den första och mest restriktiva av de tre är långivare specifika mäklare, vilket innebär att de bara kommer att titta på och källan från en viss långivare. Det uppenbara problemet med dessa mäklare är att du inte kommer att få en verklig smak av hela marknaden, på Flipside men, sådan mäklare brukar kunna erbjuda bättre villkor på den lilla mängden bolån de behandlar.

Andra finns det mäklare som kan rekommendera bolån från en panel av långivare. Detta ger lite mer variation än långivare bara mäklare, hela marknaden men ännu inte omfattas. Vissa mäklare som hör till denna kategori kan referera till sig själva som “hela marknaden” mäklare, så länge som de erbjuder minst en inteckning från alla långivare.

Slutligen finns det oberoende mäklare, vem, som namnet antyder är helt oberoende av någon specifik långivare. Den främsta fördelen med sådana mäklare är deras förmåga att erbjuda dig erbjudanden från hela marknaden.

Till skillnad från specifika och panel mäklare som tar ut provision, fristående mäklare brukar debitera en fast initial avgift. I båda fallen räkna med att betala omkring £ 200, och det verkligen betala för att ringa runt några mäklare innan ett val.

Den överlägset bästa sättet att källan en mäklare är genom personlig rekommendation, antingen från befintliga hyresgäster eller vänner och familj. Om detta inte är möjligt, då Internet och tryck på annonser är en utmärkt källa.