bolån – en guide för första gången köpare

Möjligheten att köpa ett hem för första gången kan vara en mycket spännande upplevelse, men för många kan det också vara en mycket skrämmande en också.

Att kunna lägga ner en insättning stor nog för att säkra en inteckning förblir den största uppförsbacke kamp för de flesta första gången köpare. Faktum är att ju större din tillgängliga insättning, desto större ditt val av inteckning produkter kommer att bli.

Traditionellt den genomsnittliga första gången köpare skulle ha haft för att kunna lägga ner en 10% deposition – i vissa områden av landet, kan detta betyda väl över £ 10.000 för ett genomsnittligt hus pris!

Förståeligt, är att hitta denna typ av pengar kommer att bli tufft för de flesta skulle vara låntagare och på senare tid långivare har erkänt detta problem och har försökt att leta efter alternativa åtgärder – det är nu möjligt, beroende på din kredit rekord, för att säkra en 100 procent lån till värdet på fastigheten.

Det är lämpligt i de flesta fall dock att ge någon form av deposition eftersom det finns en risk för att vara i negativt eget kapital bör priserna sjunka kraftigt. Utan en insättning, kommer långivaren se dig också som en högre utlåning risk som kan leda till att din inteckning ränta är mindre konkurrenskraftig.

Så frestande det än kan vara, borde ta ett lån på annat håll för att betala för en insättning undvikas. När du gör din inteckning ansökan kommer du att vara skyldig att uppge alla andra utgifter och månatliga utgifter – detta kan minska mängden upplåning du är berättigad till.

inteckning överkomliga

Banker och hypoteksinstitut har traditionellt använt intäkter multiplar som ett sätt att bedöma hur mycket en individ är berättigad att låna. Tyvärr kan den kraft bostadsmarknaden lämnar ofta sådana beräkningar ser mycket föråldrad – eftersom den senaste bostadsboomen, kan denna beräkning ger ett överkomliga gap som huspriserna har stigit långt utöver de traditionella beräkningarna.

Banker och hypoteksinstitut har varit tvungna att gå med i tiden, även om vissa kan säga långsamt ibland – många kommer nu låta dig låna på din förmåga att betala vilket ibland kan tillåta de sökande att låna lite mer.

Den typ av inteckning produkt du väljer kan också ha betydelse för graden av upplåningen du kan ta ut, till exempel, om du väljer en fem eller tio år fast ränta inteckning, kan långivaren vara beredda att låna ut lite mer eftersom månatliga återbetalningar förbli densamma under lång tid, vilket på det hela taget är lättare för en låntagare att budgetera sina utgifter.

inteckning avgifter

Det finns många olika avgifter för att stå för när man köper en fastighet, oavsett om du är en första gången köpare eller andra gången köpare. Stämpelskatt är en statlig skatt som beräknas som en procentsats beroende på inköpspriset på din fastighet.

Andra avgifter kan inkludera, inteckning värdering och byggkostnaderna undersökning, avgifter advokat, långivare avgifter arrangemang och fastighetsmäklare avgifter agent. Det är mycket vanligt att förbise dessa kostnader vid skrapning runt för en insättning för att lägga ner.

Vissa långivare kommer även ta ut en avgift som kallas en högre utlåning avgift – denna avgift brukar tillämpas när en låntagare är ute efter att låna över 75% lån till värde. Den högre utlåning avgift tillämpas för att skydda långivaren i händelse av inteckning underskott är dock kostnaden täcks av låntagaren.