bolån är ute så nu är det dags att hyra

Tidningar är fulla av berättelser om hur svårt det är att få en prisvärd inteckning. Priserna går upp varje dag. Rikstäckande nyligen följde den allmänna trenden genom att sätta upp sina fasta priser med ytterligare 0,3% till 6,45%.

Sedan kaoset på Bradford & Bingley fick verkligen kommer att göra det klart för marknaden att deras priser snart sannolikt är att gå upp över hela linjen. Med tanke på att Bradford & Bingley är inte bara den tionde största bolåneinstitutet i Storbritannien, men också en av de mycket få som fortfarande erbjuder bolån till första gången köpare med små insättningar, det är inte bra.

Inte heller är det faktum att om du vill ha en bra affär du inte längre kan lita på att få det via en mäklare. Istället, långivare, som vill övervaka sina låntagare mer intensivt, erbjuder alla sina bästa erbjudandena direkt i sina grenar, eller över internet. Detta innebär att du måste göra alla dina egna fotarbete. Om du vill ha ett nytt lån, säger The Independent, förbered dig “för en lång traska ner high street”. Inte undra på att siffrorna för april visade att utlåningen är ned 40% jämfört med samma månad förra året.

Men den verkliga frågan här måste vara varför någon vill ta ut en ny inteckning alls. Remortgaging är en sak, men att ta ut en inteckning för att köpa ett nytt hus – varför skulle du vilja göra det? Huspriserna faller nu snabbt och det finns ingen anledning att tro att de inte kommer att fortsätta. Fastighetsmäklare rapporterar de bredaste house-prisfall sedan 1978, säger BBC.

Ännu viktigare, trots att hyrorna har ökat, visar en ny rapport från Hometrack att hela landet privata hyror för två och tre sovrum fastigheter är endast 68% av räntekostnaderna för ett liknande storlek egendom. Så varför inte hoppa över osäkerheten om räntor, de enorma avgifter upfront du måste betala för att få något som närmar sig en hygglig takt i dessa dagar, och den stress av negativt eget kapital och bara hyra ditt drömhus?

Är detta slutet för att köpa egendom?

Långt därifrån. Den nuvarande bristen på bostäder i Storbritannien, tillsammans med år-på-året befolkningstillväxten innebär att det alltid kommer att finnas efterfrågan på bostäder. Medan kreditkrisen har gjort det svårt för nya köpare att få sin fot på stegen, har det innebar också att det finns en stadig leverans av hyresgästerna för köpa-till-låt investerare. Detta skulle kunna se ett uppsving för det området, som har varit i svacka sistone. Denna efterfrågan kan hjälpa plocka upp investeringarna i ny utveckling, vilket i sin tur skulle stärka sektorer såsom byggbranschen.