bolån är för livet – 52 år inteckning är här

De gamla dagar inteckningar varar i 25 år är på väg ut som långivare reagerar på stigande huspriser och klämma på låntagarna.

Tills nyligen du hade inget val om hur länge du haft en inteckning för. Du betalade tillbaka den i 25 år eller annars. Men vår forskning visar att marknaden har förändrats dramatiskt.

Nu mer än en tredjedel av bolåneinstitut kommer att erbjuda när det gäller 40 år eller mer. Vissa kommer även låna ut så länge som 52 år. Enkelt ju längre du tar att betala av dina lån på mindre du betalar varje månad. Men det är inte riktigt så enkelt.

Du måste betala bort det någon gång

På den mest grundläggande nivån, bolån delas in i två kategorier: återbetalning och ränta-bara. Med en återbetalning inteckning, betalar du av ditt lån bit för bit varje månad.

Med ett intresse som bara inteckning, låntagaren betalar bara räntan, men oftast för att betala av det ursprungliga beloppet lånade i slutet av inteckning sikt. Om du endast betalar ränta då skär det belopp du betalar varje månad.

Självklart behöver du också något sätt att betala av skulden. Det innebär att ha en sparplan på plats, såsom en investering ISA, eller ett pensionssystem.

Problemet med pension alternativet är att du måste vänta tills du går i pension tills du kan hävda din skattefritt engångsbelopp för att betala av dina lån. Men fördelen med både ISA och alternativ pensionssystem är att skatten bryter du får hjälpa dig att betala din inteckning.

Ju tidigare desto bättre

Dessa dagar, de flesta långivare kan du göra engångsbelopp för att minska din inteckning. Detta kan begränsas till en viss andel av skulden, till exempel 10% per år. Detta gäller både intresse-bara och erbjudanden återbetalning. Vissa inteckningar kan du betala av så mycket du vill.

Om du har en återbetalning inteckning du kan också avsevärt minska den ränta du betalar med tusentals pounds genom att välja en förtida återbetalning system.

Detta innebär att du månatliga betalningar kommer att vara högre än vad du betalar för närvarande men kommer att spara dig tusentals pounds i räntebetalningar genom att minska uttrycket av en inteckning från 25 år att säga 20, 15 eller ens 10 år, till exempel. Om du har råd med de högre amorteringar, är det ett mycket attraktivt alternativ.

De två år inteckning merry-go-round

Det är nuförtiden ganska ovanligt, och ofta olämpligt, att hålla sig till ett företag för längden på din inteckning.

Medan en inteckning kan nominellt vara 25 eller 40 eller ens 52 år, är det faktum att du bör vara ute efter att åter inteckning med några års mellanrum.

Det finns alltid bra erbjudanden som kommer ut på marknaden, och det är osannolikt att din inteckning kommer alltid att vara det bästa för dig, även om det var fallet när du först tog ut den.

Minska dina räntebetalningar kan också lämna mer pengar tillgängliga för att betala av mer av din inteckning.

Den grundläggande punkten är att om du tar ut ett 40-årigt lån dina återbetalningar kan vara runt £ 100 i månaden lägre än för ett 25-årigt inteckningslån. Om det efter fem eller tio år du har råd att betala mer du kan göra klumpsummor betalningar eller ens minska längden på hypotekslån.

Faran är dock att ju längre du tar att betala tillbaka ditt lån desto mer kostar det i ränta.

På en £ 100.000 inteckning på 6 procent skulle du betala £ 93.200 i ränta under 25 år. Över 40 år du skulle betala £ 164,100 i intresse. Det är en £ 70,000 skillnad. Och kom ihåg att du kanske inte vill fungera bra i din 60 eller ens 70 för att hålla upp betalningar på din inteckning.

När slutar det?

I teorin kan du hålla re-inteckning, men i praktiken, kommer långivarna att vara osannolikt att du kan få en inteckning tidigare pensionering. De kommer att titta på dina omständigheter och sätta en gräns för när de förväntar sig att inteckning som skall betalas ut.

vad händer sen?

Först använder vår kalkylator för att hitta de bästa flighterna räntekostnader för dina omständigheter. Sedan fylla i vårt enkla webbformulär för att ordna Mortgage Råd från en kvalificerad inteckning rådgivare.