billån-fico-vad är det (del 2)

I del ett, såg vi de första komponenterna i FICO var:

betalning historia

längd betalningshistorik

typer av krediter som används

Resten av komponenterna är:

skuld-30%.

Vilka långivare letar efter här är i grunden förhållandet mellan faktisk skuld till godkända kreditbeloppet. Denna siffra kan ge ett mått på förmågan att betala och vilken grad av risk som är förknippad med ett nytt lån. Det magiska numret är på 25-30% intervallet. Är låntagaren överansträngda?

Fair Isaac tittar på:

• Beloppet på alla konton och om olika typer av konton.

• Om du visar en balans på vissa typer av konton.

• Hur många konton har balanser?

• Hur mycket av den totala krediten används på kreditkort och andra “revolverande kredit” konton.

• Hur mycket av konton avbetalning lån fortfarande är skyldig jämfört med de ursprungliga lånebelopp.

nya kredit-10%
Människor tenderar att ha mera poäng idag och att handla för kredit – via Internet och andra kanaler – oftare än någonsin. Fair Isaac poängen återspeglar denna verklighet. Forskning visar dock att öppna flera kredit konton i en kort tidsperiod utgör större risk – särskilt för människor som inte har en sedan länge etablerad kredithistorik.

Flera kreditförfrågan representerar också större kreditrisk. Men Fico värderingar gör ett bra jobb med att skilja mellan ett sökande efter många nya krediter konton och ränta shoppa för ett nytt konto. Din poäng tar hänsyn till:

• Hur många nya konton du har.

• Hur länge har det varit sedan du öppnade ett nytt konto.

• Hur många nya förfrågningar om kredit du har gjort, vilket framgår av förfrågningar till kreditupplysningsföretag. Förfrågningar kvar på din kredit rapport för två år, men FICO poäng bara tänka förfrågningar från de senaste 12 månaderna. Poängen har noggrant utformats för att räkna endast de undersökningar som verkligen påverkar kreditrisken – se hur det FICO Betyg Räknar Förfrågningar för detaljer.

• Tid sedan förfrågningar kreditupplysning gjordes av långivare.

• Oavsett om du har en bra ny kredit historia, efter tidigare betalningsproblem. Återupprätta kredit och göra betalningar i tid efter en period av sena betalningar beteende kommer att bidra till att höja en värdering över tiden.

Kolla www.myfico.com för en miniräknare med dagens priser. Det finns en uppsjö av information på www.fico.org

Att veta vad komponenterna i FICO poäng är kan leda dig att få en bättre poäng och hjälpa dig att undvika några kostsamma påföljder. En skillnad av även en 100-200 poäng på dina poäng kan betyda bokstavligen hundratusentals dollar i besparingar i din livstid. Är inte det värt ansträngningen?