beviljade bostadslån “på ökningen”

Bostadsmarknaden har visat ytterligare tecken på förbättring under hela sommaren, har de senaste siffrorna visade.

En undersökning som genomfördes av Bank of England visade att antalet inteckningar som godkänts för bostadsköp förra månaden ökade från 44.169 i maj till 47.584 – den högsta nivån sedan april 2008, markerar den femte månaden i rad som godkännanden har ökat.

Resultat från en annan undersökning har föreslagit att hyresmarknaden upplever en spillover, med antalet “motvilliga hyresvärdar” minskar.

Efterfrågan på hyresrätter mer än fördubblades under året fram till maj, eftersom människor människor som antingen inte kunde sälja eller var ovilliga att göra detta, sökte hyresgäster istället.

Men efter antalet fastigheter som erbjuds har sett en klämma, tillsammans med den säsongsmässiga sommaren ökade efterfrågan på hyresgästerna, har findaproperty.com webbplats sade det genomsnittliga typiska hyran har ökat med £ 6 per månad sedan i maj.

Siffrorna från Bank of Englands inteckning godkännande undersökning är fortfarande långt under genomsnittet om man jämför med bostadsboomen, vilket indikerar att efterfrågan är fortfarande låg.

Chris Skinner, bankanalytiker på Balatro sa: “Efterfrågan är platt eftersom potentiella köpare tror att botten på marknaden inte har nåtts ännu.”

Han sade att detta resulterar i trasiga kedjor inom husförsäljning, men tillade att bankerna började förbättra inteckning tillgängligheten till kunderna.

Siffrorna visar att det totala finansiella sparandet för husköp i juni, ökade med £ 343m – något högre än ökningen ses i vilket kan var den lägsta månatliga ökningen någonsin registrerats.

Amit Kara, UK ekonom på UBS sade: “Jag tror att de beviljade bostadslån data tyder på att marknaden håller på att förbättras successivt, och i vår uppfattning att det kommer att fortsätta att förbättras under de närmaste månaderna.”

“Detta delvis eftersom det är elastisk efterfrågan, men också för att Northern Rock och några av de andra bankerna uppmuntras att låna ut.”

Net konsumentkrediter ökade också med en ca £ 71.000.000 förra månaden, främst på grund av kreditkort utlåning som såg uppskattningsvis 167.000.000 £ uppgång. Däremot föreslog de siffror som andra typer av lån minskade med £ 96.000.000.