beviljade bostadslån falla

Antalet nya bolån som godkänts har sjunkit till en tolv månaders lägsta. Hundra och sju ansökningar godkändes i april ned från 111 tusen i månaden.

Höga räntor har börjat sätta press på blivande husägaren, och bankerna tar en närmare titt potentiell kunds ekonomi för att se om de kommer att ha råd med något större intresse stiger, många misstänker en ytterligare räntehöjning i augusti.

Huspriserna fortsätter att skjuta i höjden när nya hem byggnad bromsar och antalet prisvärd fastighet på marknaden minskar. Typiskt första gången köpare måste låna nästan tre och en halv gånger sin årsinkomst, med räntebetalningar också äta i sina inkomster. De ökande kostnaderna för hem-ägande nu avskräcka många presumtiva förstagångsköpare, som tidigare kan ha försökt att komma på fastigheten stege. Under de senaste tolv månaderna den genomsnittliga hem har samlat £ 17.000 i värde.

De som vill komma på fastigheten stege är allt oftare familj för ekonomiskt bistånd. Över en tredjedel av de unga förstagångsköpare säger att de skulle behöva hjälp för att kunna komma på första steget på fastigheten stege. En undersökning från rådet hypotekslångivare fann att fyrtio procent av unga hem-köparna säger att de förväntade ekonomisk hjälp från sina föräldrar. Undersökningen visar också att tjugo tre procent av köparna nu på fastigheten stege fick ekonomisk hjälp från sin mamma och pappa. Denna siffra stiger till trettio nio procent bland personer under trettiotalet, och upp till sjuttio sex procent för barn under tjugo femmor.

Men det är inte allt jämmer och elände för skulle vara villaägare. Med en så konkurrensutsatt marknad långivare inteckning blir nu mer “kreativa” i bolån som de erbjuder till förstagångsköpare.

Den pågående kamp första gången köpare att få det första fot på fastigheten stege är välkänd och bolåneinstitut har kapitaliserat på detta med produkter som hundra procent, forskarutbildning och räntefritt, ofta, men inte uteslutande, som syftar till att först gången köpare. Många fler långivare är nu alltmer medvetna om den svåra situationen för första gången köpare, som erbjuder mer “innovativa” inteckning alternativ för att passa behoven hos människor som kommer in på bostadsmarknaden för första gången.