beräkna ränta på ränta

Ränta som ackumuleras vid intresse kallas ränta. Den Compounding räntan är den frekvens där räntan läggs till balansen, och detta kan ha en stor betydelse för hur mycket ränta kommer att samlas på en balans över en tidsperiod.

Om du skulle sätta hundra pounds till ett sparkonto med en månatlig ränta på en procent, skulle du ha en hundra och en pounds nästa månad. En procent av hundra och en är 1,01, så efter två månader skulle du ha 102 pounds och en pence.

Du behöver veta räntan och kompoundering takt för att räkna ut hur mycket ränta kommer att samlas på en balans över en viss tidsperiod. För enkelhetens skull, de flesta finansiella institutioner marknadsföra sina produkter med en årlig, snarare än en månadskostnad, även om det är hur intresset verkligen tillämpas.

Under loppet av ett år, skulle ett bankkonto med en procents månatlig ränta ger en årlig räntesats om cirka 12,68 procent. Denna sammanlagda årliga procentuella brukar kallas APS (räntan) eller AER (årlig motsvarande ränta).

Vanligtvis den effektiva räntan eller AER av en finansiell produkt är inklusive eventuella bonusar eller avgifter som kan tillämpas under loppet av året. Till exempel, om du fick en en procent bonus för att hålla upp betalningarna till ett vanligt sparkonto, skulle detta läggas till den annonserade årstakt.

Effekterna av ränta på ränta förstoras när de betraktas under längre tidsperioder. Till exempel skulle en investering av tusen pounds i ett sparkonto med en AER på fyra procent öka i värde till 2191.10GBP under loppet av tjugo år. Om räntan inte skulle förvärras, skulle balansen bara växa till 1800GBP under samma period.

Effekterna av ränta på ränta kan göra det svårt att räkna ut exakt hur mycket en inteckning kommer sannolikt att kosta, och om du kommer att ha råd med det eller inte. Men du kan få en ungefärlig uppfattning genom att använda en online inteckning miniräknare, såsom en på Alliance och Leicester hemsida.

En inteckning kalkylator ger dig möjlighet att jämföra olika inteckning erbjudanden och förslag snabbt, utan att behöva tillgripa göra komplicerade summor och att använda tabeller sammansatt ränta.