bankkrisen – vad påverkar kommer det att ha på bolån

Centralbanker runt om i världen, däribland Bank of England, är att hälla miljarder in i penningmarknaderna i ett desperat försök att lindra kreditkrisen. Vi är alla medvetna om att världen är i klorna på en “credit crunch” som började i USA och har därmed orsakat problem i hela världen. Som ett resultat av dåliga lånebeslut i USA och överdriven defaults, många av de banker som har köpt lånen i paket – i en process som kallas värdepapperisering – nu inse att de inte känner till kvaliteten på de lån de redan har vidtagit på, och har blivit nervös om utlåning något mer till varandra om de misslyckas med att få tillbaka sina pengar.

Som ett resultat, är tillgången på pengar som behövs för att avancera bostadslån till enskilda kunder torkar upp, med hela kreditsystemet i riskzonen för att komma till ett stillestånd. För närvarande är bankerna står inför en £ 30 miljard brist nästa år. Genom att pumpa in pengar i systemet och inbjudande privatbanker att bjuda på det, är det centralbankerna hoppas det kommer att stärka branschen och få systemet igång igen. Endast tiden kan utvisa om denna strategi kommer att fungera. Rachel Lomax, Bank of Englands vice guvernör, sade bankens lån auktioner har “ganska väl mottagen”.

Dock är Nick Stamenkovic, ett räntebärande strateg på RIA Capital Markets i Edinburgh, mindre optimistisk. “Det kommer att ta lång tid för dessa problem att försvinna. Dessa auktioner kan bidra till att hejda trycket fram till årsskiftet, men kärnpunkten är, tills vi får en tydligare bild av hur djupt de problem, är bankerna kommer att hamstra kontanter, “sade han.

Chefekonom på ekonomiska och finansiella analytiker Global Insight, Howard Archer, tror att bostadsmarknaden kunde se en kraftig korrigering nästa år. Detta sker redan. Enligt egendom webbplats Rightmove, är hus säljare sänka priserna på den snabbaste hastigheten i fem år. Nationwide, Storbritanniens största byggnad samhälle, anmälde i november förra året som i de tidigare priserna månad Hus föll i sin snabbaste takt på 12 år. Även om detta är dåliga nyheter för säljare, det är goda nyheter för köparna. Detta är naturligtvis under förutsättning att de kan få finansiering.

Som huruvida centralbankernas system för att pumpa in pengar i systemet kommer att fungera, återstår att ses. Långivare kommer att vara angelägna om att skydda sina marginaler, och om utlåning till varandra förblir stram endast andra plats de kan samla in pengar är från sparare. I syfte att uppmuntra dem att sätta in pengar, måste de höja räntan – vilket innebär att bolån kommer att bli allt dyrare. Cut-pris tvååriga fast ränta bostadslån är informationsproblem ett minne blott och inteckning låntagare som inte kan hitta billigare erbjudanden på annat håll möter tvingas på långivarnas dyrare standard rörlig ränta. För varje ny låntagare som har en mindre än perfekt kredit värdering, kan det bli nästan omöjligt för dem att låna alls.

Långivare stramar åt villkoren hela tiden, med många nu kräver minst 20% deposition. Emellertid kunde stramare utlåning kriterier kompenseras av ett lägre begärt pris för fastigheten.