Bankerna utöva påtryckningar på inteckning mäklare

Den oberoende inteckning mäklare kommer att hotas under de kommande månaderna, efter de större bankerna gått med i en ny policy dikterar en minimigräns för antalet lån som förväntas för godkännande, att straffa dem som inte uppfyller detta antal genom “nya ackreditering” klasser kostar upp till $ 500.

Den australiska har rapporterat att Commonwealth Bank kontaktade 8000 mäklare, informerar varje att de kommer att lämna in ett minimum av 4 ansökningar bostadslån samt lösa ett minimum av 3 lån inom en 6-månadersperiod, för att kunna fortsätta att vara ackrediterade från den 1 juli.

Westpac har också lanserat ett liknande system, med ett minimum av 1 låneansökan krävs varje halvår.

Wayne Ormond – Återbetalning Bostadslån verkställande ordförande, sade att dessa förhållanden kan minska inteckning alternativ för kunderna.

“Det skulle vara giltig för konsumenterna att fråga: om en mäklare är att rekommendera en CBA lån, är att det bästa lånet, eller är det att rekommendera att mäklaren inte kommer att förlora sin ackreditering?” sade han.

Mäklare som inte uppfyller de gränser som Westpac kommer att tvingas att betala $ 150 för att delta i nya ackreditering workshops.

Bankerna har klippt delar av sina vinstmarginaler under en lång tid i hemmet utlåning till inteckning mäklare, ursprung än 35% av bostadslån.

Men bankerna ser nu att förbättra effektiviteten nivåer i sina kontakter med mäklare, bland annat genom att minska antalet mäklare och fokusera mer på de stora volymer upphovsmän.

National Australia Bank har lanserat ett klassificeringssystem som rangordnar mäklare baserat på ett antal faktorer, inklusive kvaliteten på de inlämnade lån. ANZ Bank har infört några lägsta prestandanivåer.

De nya förändringarna förväntas medföra att antalet registrerade mäklare att minska med upp till 25% från nuvarande 13.500.

Senior Corporate Affairs Manager för Mortgage Choice Kristy Sheppard, har välkomnat flytten, hävdar att det kommer att tränga undan de nödlidande mäklare och de som bristande kunskap om de produkter de erbjuder.