Bank of Montreal tappade fast ränta

Med räntorna på en rekordlåg nivå, är ett växande antal människor som vill köpa ett hem. Varje bostad står inför den urgamla frågan om att välja en fast eller rörlig ränta inteckning.

“Frågan om att låsa in på längre sikt fast bostadsränta eller bo i en rörlig ränta har blivit en alltmer komplex och viktig debatt,” sade Doug Porter, biträdande chefsekonom, BMO Capital Markets.

“De korta räntorna är på historiskt låga nivåer och trycket kommer troligen att bygga för högre priser under det kommande året.”
Forskning visar att under de senaste 30 åren har det varit mer kostnadseffektivt för låntagare att ha en rörlig ränta inteckning 82 procent av tiden. Men under den nuvarande miljön, påpekar Porter ute finns ett antal faktorer att tänka på innan man antar den rörliga räntan är händerna nedåt vinnare:

– Kanada har varit i ett långsiktigt avtagande miljön eftersom
tidigt 1980-tal.
– Bank of Canada: s dagslåneräntan är nu lika lite som det kan gå, så
Det finns ingen ytterligare nackdelen för rörlig ränta. De överraskningar kan
bara vara att den höga sidan härifrån.
– Fasta priser var fördelaktigt under endast två senaste perioderna – genom
slutet av 1970 och i slutet av 1980, i båda fallen inför en period
av stigande räntor, vilket är fallet nu.

fallet för vistas fasta

En konventionell fast ränta inteckning kan lindra ett antal risker. Även om inflationen inte har varit ett problem sedan 1991, finns det en risk för en inflation flare-up som globala centralbanker hålla pedalen till politiken metall, och mitt rekord offentliga underskott.

Bank of Canada kan tvingas höja räntan aggressivt, kör rörliga boräntor högre, men lämnar kanadensare med fasta priser relativt helskinnade. Plus, fasta priser är för närvarande mycket attraktivt med tanke på att de korta räntorna redan är så låga som de kan gå.

fallet för att gå variabel

Fördelen med en rörlig ränta inteckning är att det har varit genomgående billigare över tid. Som väl är på utsikterna för inflation godartad, vilket sannolikt kommer att hålla pristrycket i schack väl in i 2011. Den skyhöga Kanadensiska dollar sätter ytterligare press nedåt på priserna, minska kortsiktiga behov av Bank of Canada att höja räntan.

Det finns också en viss risk för att låsa in som fasta priser kan falla om ekonomin går sämre än väntat. Även som räntorna börjar stiga, kan kanadensare låsa alltid till ett fast pris vid ett senare tillfälle.

Beslutet beror på individen. För dem som inte har en massa finansiell flexibilitet – till exempel första gången hem köpare och de som skulle köra till svårigheter från en uppgång i räntorna – den måttliga merkostnader för sinnesfrid du kan få från en fast ränta kan vara ett pris värt att betala.

Det finns också en rimlig scenario där fasta avgiften kan faktiskt visa sig vara ett billigare alternativ på denna punkt. Det är särskilt fallet med tanke på några av de senaste nedskärningarna i långa fasta priser, såsom BMO nuvarande specialpris på 4,09 procent för ett femårigt fast inteckning. BMO Economics ‘uppfattning är att rörliga räntor kommer att stiga endast måttligt, men tillräckligt för att rubba balansen till förmån för dagens fasta priser.

“Det viktigaste en nuvarande eller första gången husägare kan göra är att prata med en kunnig inteckning expert om sin situation och fatta beslut utifrån sina särskilda omständigheter,” säger Jane Yuen, Senior Manager, inteckningar, BMO Bank of Montreal. “Så kom in till en filial eller kontakta en inteckning expert för att bestämma vilken typ av inteckning som är bäst för dig på denna punkt i ditt liv.”