Bank of Canada meddelar ett nytt 5-årigt rekord, ränta hike_

Bank of Canada meddelar en ny räntehöjning! Den senaste tidens dollar vinst på den kanadensiska dollarn kan inte ha varit det värsta för den kanadensiska ekonomin eller den bästa heller. Eftersom dollarn slog ett 30 år rekordhög, stänger knappt 0,94 cent USD, har det blivit dåliga nyheter för villaägare och även för den snabbt föränderliga inteckning industrin.

Är det rättvisa kvar i vår ekonomi, då Bank of Canada reagerar föregriper genom att höja räntan för att bekämpa och minimera inflationen? Detta är samma rättvisa som ger oss en inteckning och ger oss tillgång till fler människor att bli villaägare. Låt oss titta på några aktuella siffror:

Den räntehöjning borde inte komma som en chock för kanadensare, som ett mönster av ökning kunde ses under de senaste 4 veckorna, uppgår till en räntehöjning med 7,44 procent, för ett 5-års sluten inteckning som kommer att träda i kraft 15 juni 2007 vid alla större banker.

Den nya postat ränta på 7,44 procent är en snabb hopp från 6,59 procent, vilket var som förra 17 maj 2007. Det är en ränta hopp på 0,85 procent, på bara 30 dagar.

Räntorna kunde ses stigit sedan förra månaden speciellt på obligationsmarknaden där avkastningarna vara rädd i stigande ända sedan centralbanken meddelat att man planerar att höja räntan för att bekämpa inflationen, och kanske ännu mer än en gång i år.

Den senaste tidens förstärkning i värdet av den kanadensiska dollarn, bara stänga kort för 0,94 cent USD har bidragit mer skada än nytta, säger somliga analytiker.

Bank of Canada guvernör David Dodge säger,

“Den högtflygande loonie får meddelar centralbanken att höja räntorna för att regera i inflationen.”

Enligt Dodge, den senaste risken för ökad inflation i framtiden, och den ovanliga ökningen av den kanadensiska dollarn är de främsta orsakerna till denna räntehöjning.

De flesta banker har inte väntat ännu för de kommande räntehöjningar och har redan börjat att hoppa sina priser för att spela fem år toppar.

Enligt den kanadensiska Real Estate Association denna nya räntehöjning inte helt avskräckt kanadensare från att köpa bostäder. En färsk undersökning visar att det genomsnittliga försäljningspriset på städernas marknader var $ 333.524 förra månaden, 10,2 procent från ett år sedan och den högsta någonsin.

Med de ständigt stigande räntor på fem år toppar, är bostadsmarknaden fortfarande förväntas överleva och förbli stark, enligt CREA. Detta kommer att innebära fler inteckningar och ekonomisk köpkraft kommer att öka i statistik på lång sikt, och vi kommer att se en mer framträdande och synlig reaktion på detta i synnerhet på västra kanadensiska marknaderna.