Australian bolånemarknaden är här för att stanna

Den australiska bostadsmarknaden gör comeback, inte att det hade mycket att komma ihåg dig. Enligt MIAAEN (Mortgage Industry Association of Australia) ansökningar för både nya bolån samt refinansiering av befintliga bolån har ökat hittills i år under den här tiden förra året. Ansökningar om bygglov är också upp från ett år sedan och bolåneräntor är på hela tiden dalar. Drivkraften bakom denna uppgång är konkurrensen. Som med nästan någon annan sektor av näringslivet, är konkurrensen nyckeln till framgång och konkurrens i näringslivet nästan alltid innebär en bättre affär för konsumenten. På grund av de ekonomiska reformer som införts under 1990-talet Australien kunde undvika många av de problem i andra delar av världen på grund av den globala ekonomiska krisen.

De fyra storbankerna har kunnat behålla sin AA-rating, som tillät dem möjlighet att få offshore finansiering. Mindre långivare såsom kreditföretag har också kunnat få finansiering. Även om detta inte innebär att Australien var helt immun mot effekterna av krisen, betyder det att effekterna var mycket mindre allvarlig. Australiens låneregler är i princip samma som de var före krisen, åtminstone jämfört med resten av världen.

Oavsett om man talar om nya bostadslån, ett investeringslån eller bolåneräntor nyheterna är ännu bättre än den var för några år sedan. Tills den globala finanskrisen slog till i slutet av 2008 inteckning företag var tämligen lika villkor med de stora bankerna och andra långivare på samma mark. Kreditföretag, stora försäkringsbolag och även vissa internationella banker som gör affärer i Australien kunde få finansiering från finansiella institutioner över hela världen. Som den globala finansiella krisen växte till 2009 mycket av detta kapital torkat upp. När detta hände den federala regeringen kom in och erbjöd de stora pojkarna en paus, skulle de garanterar kundernas insättningar. Detta sänkte de stora bankernas kostnader enormt, mycket lägre än de andra långivare än banker, och gav dem en klar fördel på denna marknad.

Eftersom krisen har börjat avta och den globala ekonomin börjar att stärkas, har situationen börjat plana ut igen. De federala regeringar har beslutat att börja leverera kapital till andra långivare än banker, är detta beslut definitivt goda nyheter för konsumenterna eftersom de ser att hitta nya bostadslån och investeringslån. Även den låga doc lån är ett minne blott det ser ut som attraktiva bolåneräntor är här för att stanna, åtminstone för en stund. Med dessa institutioner konkurrerar om konsumenterna affär igen, det är ingen tvekan denna konkurrens kommer att leda till låga, konkurrenskraftiga bolåneräntor för en tid framöver.

Långivare i Australien har stramat upp sin utlåning regler om låntagarens kreditvärdighet. De tillåter inte hög risk, inga doc lån. När det gäller ekonomin och särskilt inteckning industrin, kan man säga att det är business as usual i Australien.