arla investerare har inget att frukta i nuvarande klimat

Efter lanseringen av Bank of England minuter igår, har ekonomiska bedömare varit snabba att förutse en minskning av räntan och en avmattning på bostadsmarknaden.

I dagens tider till exempel, Simon Rubinsohn – säger att bostadsmarknaden boomen är över och att priserna kommer att stagnera och komma ner – chefsekonom på Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics).

London huspriserna kommer att stanna nivå för hela det kommande året, förutspår han, motsäger en tidigare Rics prognos som såg dem stiga med cirka tre procent.

Dessutom är kostnaden för att låna väntas gå upp som vältrar sina ökad upplåning avgifter på konsumenterna. Det härstammar alla från härdsmälta av den amerikanska subprime-bolånemarknaden sektorn, som har sett amerikanska banker drabbats hårt genom osäkra fordringar.

Detta har i sin tur ökat priset att brittiska bankerna får betala för att låna pengar på den internationella marknaden, vilket föranledde en kris för Northern Rock, som kulminerar i ett nödlån från Bank of England.

Så med marknadsmässiga villkor stavar en dyster nära framtid för husförsäljning, har buy-to-let investerare har något att frukta? Föreningen för Residential Lettings ombud (ARLA) tror inte det.

Talesman Malcolm Harrison tycker inte att den senaste tidens räntehöjningar kommer att tjäna till att påverka buy-to-let industrin som “en mycket hög andel” av buy-to-let investerare har fast ränta inteckningar som tillåter dem att avgöra exakt vad deras betalningarna kommer att bli.

Med ekonomiska analytiker förutspår att räntorna nu har nått sin topp och kan vara på väg att komma tillbaka, kan kostnaden för att låna ännu på sin väg tillbaka, vilket bara kan vara goda nyheter för investerare.

En avmattning i bostadspriserna inte kommer att stoppa människor att investera i buy-to-let, säger Mr Harrison, “eftersom buy-to-let är ganska förutsägbart, att om det finns en avmattning i huspriserna du vet att det går att vara mer hyra efterfrågan, och det innebär alltid fallet med en blomstrande hyressektorn “.

Och den “credit crunch” som har så stor uppmärksamhet i media inte kommer att innebära en minskning av möjligheterna för människor som söker buy-to-let bolån, säger han, “eftersom de flesta buy-to-let investerare, ny eller erfaren , faktiskt gå till bolåneinstitut med ett väl genomtänkt förslag, och det påståendet generellt innehåller en ganska hög deposition och konservativa förväntningar hyresvärdet “.