är vi på väg mot en fastighet prisras

Kommer vi verkligen att stå inför en krasch fastighet pris inom en snar framtid?

Under de senaste veckorna har det förekommit kommentarer från branschexperter alla varnar oss att Storbritannien är på väg mot ett hus pris kris eller egendom prisras inom en mycket snar framtid, men då och är det verkligen troligt att det händer?

Jo några av de brittiska banker har hävdat att bostadsmarknaden kommer att uppleva en viss nedgång, men inget som kraschen som hävdas av vissa. Visst bör vi se någon plötslig krasch.

Det hela verkar bero tillbaka till 2005 när alla sade att bostadsmarknaden skulle krascha. Då det genomsnittliga priset var runt £ 162K upp från ca £ 60K på 1990-talet. Så då som nu egentligen, var alla talar om det förestående huset prisras.

Samtidigt under 2005 banker började erbjuda kunderna stora inteckningar baserat på deras “överkomliga” som bestäms av banken, snarare än att hålla sig till den traditionella och mer förnuftiga i min mening, metod för utlåning 3,5 gånger en persons lön. Åtminstone detta sätt du visste ungefär en tredjedel av din lön skulle gå till att betala tillbaka dina lån och du skulle inte sträckas utöver ditt sätt varje månad.

Detta kombinerades också med en all time low på 4,5 procent Bank of England basränta, vilket bidrog till de stora ökningarna hus pris vi har sett under de senaste 2 åren.

Så kommer det att finnas ett hus pris kraschen? Om du jämför idag till 1990-talet då det finns klara likheter, massiva hus prisökningar och oro för långsiktiga betalningsförmåga. Idag är vi alla oroliga för våra enorma inteckning skulder snarare än massivt skrämmande räntehöjningar.

Om nuvarande huspriserna faller platt eller sjunka något som de verkar ha gjort under de senaste månaderna flesta villaägare kommer att kunna sitta tight. De flesta husägare har råd att vänta och se vad som händer med marknaden i stället för att tvingas att sälja sina hem eftersom de inte har råd med det.

Visst folk som har återbetala en inteckning i 10 år eller mer bör ha tillräckligt kapital i deras egendom att rida ut någon prissänkning.