är tracker inteckningar värt det

Tracker bolån är en av de vanligaste typerna av inteckning runt, men de kan vara förvirrande om du är ny till inteckning världen. Tracker inteckningar har ett antal fördelar såväl som faror, och det lönar sig att veta om dessa innan shoppa runt. Om du letar efter en inteckning så här är några råd om tracker inteckningar och om de är rätt för dig:

Vad är en tracker inteckning?

En tracker inteckning är ganska lik en normal rörlig ränta inteckning, även om variationerna i ränta är mycket snabbare. En tracker inteckning följer basen räntan infördes av Bank of England, eventuella förändringar i räntan kommer att återspeglas i din avbetalning. Även rörlig ränta inteckningar brukar ta månader för att ändra, kommer tracker inteckningar ändra skattesatser inom 14 dagar efter en ny kurs som aviserats. Detta innebär att du snabbare kan dra nytta av några droppar i takt. Förändringen är obligatorisk, och en del av avtalet om en tracker inteckning kommer att ange att räntan ska förändras i enlighet med Bank of England inom en viss tidsram.

Vilka är fördelarna?

Den uppenbara fördelen med en tracker inteckning är att om räntan sjunker, då dina betalningar kommer att släppa inom några veckor efter förändringen. Detta innebär att din inteckning förblir konkurrenskraftiga och är alltid i linje med den nuvarande marknaden nivån. Denna inteckning är bra för människor som vill att deras inteckning för att återspegla ändrade upplåningskostnader, men också inte tänka om sina återbetalningar varierar.

Vilka är problemen?

Problemet med en tracker inteckning är att om räntan stiger, kommer du vara kvar med högre utbetalningar nästan genast. Om du är på en budget och sedan högre betalningar kan lämna dig i ekonomiska svårigheter och inte kan göra dina återbetalningar.

Typer av tracker

Det finns ett antal typer av tracker inteckning. Den första typen är den tracker inteckning som helt enkelt följer de förändringar Grundnivån för hela inteckning sikt. Den andra är en som kör med basräntan en stund innan återgång till en standard rörlig ränta, och den tredje är en som har en gräns för hur långt tracker kan förändras. Att hitta den bästa typen för dig kräver shoppa runt och titta på dina omständigheter i detalj.

Vem bör få en tracker inteckning?

En tracker inteckning är bra för människor som kan klara svängningar i betalning, och så har råd att ta risken att betalningarna kommer att stiga i utbyte mot chansen att de kommer att få lägre. Du bör titta på din ekonomiska situation snarare än att försöka förutsäga den framtida räntan. Om du har råd med högre betalningar någon gång då du kan dra nytta av låga räntor, och så betala mindre för din inteckning.