är “sälja och hyra tillbaka” system lika bra som de låter

När kreditkrisen tar tag, och fler och fler människor kämpar med sina amorteringar, ett antal företag växer upp som erbjuder en backscheme sälja hyra. Denna typ av förslag innebär husägare med deras hus köpte ut dem, för en andel av sitt marknadsvärde, men sedan erbjuds chansen att vara en hyresgäst, förneka behovet att flytta.

För många människor, verkar det som ett perfekt tillfälle att bli av med sina inteckning problem och inte måste ta itu med besväret med att flytta huset, men det finns vissa kritiker som uppger att systemen inte kan vara allt de verkar vara och kan faktiskt vara mer problem än de är värda.

Vissa husägare har rapporterat endast fick hälften av marknadsvärdet på deras hus, med andra som säger att hyresavtalet inte bifölls. Det finns också en risk för att det företag som huset säljs kanske inte kan behålla de amorteringar, och hyresgästen kommer slutligen möta vräkning ändå.

Även om den allmänna förutsättningen för försäljning och hyra tillbaka är sund, är det sätt som det hanteras och införas inte, och husägare inte så skyddade som de borde vara. Så snart de har sålt sitt hus till en av dessa ordningar, då de har väldigt liten kontroll utöver vad som står i deras avtal. Detta utgör grunden för en av de främsta argumenten mot sälja och hyra tillbaka företag – att hyresvärden kan ställa köpeskillingen, hyror och villkor för uthyrning, är skyldig att missbrukas.

Det finns en massa samtal för denna industri att bli mer starkt reglerad, för att ge kunderna det skydd de förtjänar, och om klagomål om olika företag fortsätter att öka, då regeringen och Office of Fair Trading kommer att kliva in på någon peka och lägga ner vissa grundregler.