är intresse endast inteckningar ett bra alternativ

Cirka 1 av ever 5 inteckning låntagare förra året valdes för ett intresse som bara inteckning system. Av dessa var cirka 30% nya första gången husköpare. “Så vad?”, Kan du säga. Och här är problemet: i nästan varje enskilt fall där en låntagare har valt att köpa ett hem med ett intresse som bara inteckning, var ordningen en som rekommenderades till dem av en inteckning mäklare.

I nästan varje enskilt fall, har låntagaren inte skyldig att visa att de kunde återbetala kapitalbeloppet lånade den dag lånet förfaller. Med andra ord, ingen låntagare ombedd att visa att de hade tagit ut en underliggande besparingsprogram som skulle ha tillräckliga medel för att täcka amorteringar eller någon kort nedgång i upplåningen på förfallodagen. Låter det bekant? Jo det borde göra, eftersom det har alla de underliggande kontrollampa tecken på den senaste kapitalförsäkring inteckning vilseledande försäljningsmetoder skandalen.

Om du redan har ett intresse som bara inteckning, bör du inte omedelbart panik att du inte kommer att ha råd att betala tillbaka ditt bolån när den mognar. Men är vad du kommer omedelbart behöver göra för att ta en titt på dina lånehandlingar och se om du har varit tvungen att införa någon form av sparande som hjälper dig att återbetala kapitalbeloppet på lånet den dag den mognar. Till exempel är en viss del av din månatliga avbetalningar det ställs undan i en aktieindexobligation sparkonto? Om så är fallet, så finns det en god chans att du bör vara OK, förutsatt, förstås, att det belopp du sätter undan är tillräckligt för att täcka din återbetalning och att du inte kommer att förväntas betala en betydande kort-nedgång.

Men om du upptäcker att du inte har blivit ombedd att införa ett sparprogram som kommer att hjälpa dig att återbetala kapitalbeloppet av bostadslånet samma dag som den mognar, då du kommer att behöva kontakta din långivare och be dem om råd om vilka åtgärder du bör vidta bredvid att rätta till situationen. Du bör ha i åtanke att även om du har att göra top-up betalningar nu, för att få ditt program tillbaka på rätt spår, det är mycket mindre sannolikt att orsaka en betydande ekonomisk problem bördan av att behöva betala en massiv en- engångssumma (även känd som “ballong”) den dag lånet förfaller.

Dessutom, om du upptäcker att din inteckning mäklare sålde du ett intresse som bara bostadslån utan att ha varnat dig om vilka farorna hade ett sådant system utan att införa någon form av underliggande sparande, bör du överväga att prata igenom detta med din Citizens Advice Bureau för att se vad som kan göras åt detta. Här är det sannolikt att de problem som är förknippade med amorteringsfria bostadslån kommer att svamp i de närmaste åren, särskilt när till verkliga antalet första gången köpare som kan ha köpa deras nya hem med hjälp av detta system och kommer sannolikt att ha haft lite eller inga extra pengar att spara kommer till ljuset. Som sådan, är det mycket troligt att både långivare och du lokal CAB kommer att vara medveten om problemet.

Den enda fråga som egentligen återstår är huruvida de som har ett intresse som bara bostadslån utan någon underliggande form av sparande i stället vill ta itu med det faktum att ett mycket verkligt och allvarligt hot nu kan finnas att hemmet har de fått betala för alla dessa år kan faktiskt inte vara deras en dag.