är fasta ränta bostadslån en bra idé

Frågan om att få en fast ränta eller rörlig ränta lån är alltid en förargliga fråga. Ska jag fixa eller inte? Ska jag få en fast ränta under tre år eller fem år? Kanske 10 år? Det är frågor som alltid ställs när man köper fastighet oavsett om du är en egnahemsägare eller en investerare. På senare tid har 30-åriga hypotekslån kommer ut på marknaden. Orsakerna till detta är klart, en 30 år inteckning ger köparen lägre månatliga återbetalningstid. Dessutom, fast ränta bostadslån erbjuda låntagaren säkerhet vad gäller storleken på återbetalningarna.

De vanligaste lån med fast ränta är tre år och fem år. Detta har varit fallet under många år. Dessa termer används i allmänhet eftersom ränteförändringar kan förutsägas med större säkerhet under en kort sikt än på längre sikt. De är i själva verket ibland billigare än vanliga rörliga lån. Du kommer därför att finna långsiktiga lån med fast ränta är relativt dyrare än sina kortare sikt motsvarighet. Poängen att tänka på är att räntorna är mer förutsägbar på kort sikt än på längre sikt.

Långsiktiga lån kommer att prissättas enligt både populariteten av produkten och förutsägelser på marknaden för långa räntor. De kan vara större, till exempel, än fem år lån. Trettio års fast ränta lån blir allt populärare av samma skäl än fem år bolån har blivit allt populärare: de erbjuder lägre månatliga återbetalningen lån för kontanter spänns låntagare. Dessutom investerare som kan vara glada att bokstavligen sätta nycklarna borta i botten oavgjort och egna förvaltningsfastigheter för mycket lång sikt, kommer att finna det 30 år fast ränta lån attraktiv.

Trettio års fast ränta lån erbjuder ett fast återbetalning räntan för lånetiden. Det är troligt att investerare med mycket långa sikt kommer att finna dem attraktiva även om de kan ha en högre ränta ansöker. Investerare har oftast placeringshorisont långt bortom fem år – ofta 25 till 30 år – som ett sätt att odla sitt kapital. Detta kan också vara fallet för ägaren ockupanterna som inte vill sälja.

Överklagandet till investerare är övertygande, för över tiden värdet på fastigheten kan förväntas uppskatta åtminstone inflationen och mer medan lånebeloppet är fast. Att vägen i slutet av trettio års sikt potentiella värdestegring är betydande. För ägaren ockupanten fördelarna är övertygande också. Den största nackdelen är att om priserna sjunka för en avsevärd tid och stanna där så finns det en effektiv alternativkostnad i sitter på en trettio år fast ränta lån.

Som med alla inteckningar, skall villkoren och villkorliga vara sådan att en låntagare kan, i vissa fall fatta beslut att byta till ett annat lån, kanske med en kortare löptid, eller i händelse av att behöva sälja fastigheten, rensa inteckning utan några större kostnader.