är europeisk stil bostadslån en bättre insats

Har du någonsin tänkt våra europeiska grannar är bättre än vi är när det kommer till bolån och bostadsägande? Det tycks verkligen vara bra anledning att tänka så.

Det brittiska hem kostar mer som en andel av inkomsterna är obestridlig – vår bostadsfastighet är bland de dyraste i EU. Ännu värre, pund för pund (eller euro för euro) månatliga amorteringar är högre i Storbritannien än i Europa, tack vare lägre euroområdet räntor.

Föga förvånande då, är bostäder skuld i Storbritannien är högre än de flesta andra EU-länder. Inteckning i Storbritannien är nu en nagelbitning € 17,200 (£ 12,000) per person, eller cirka 60% av bruttonationalprodukten (BNP), jämfört med € 5,000 (£ 3,500) per person eller 20% av BNP i Frankrike.

En del av orsaken till denna skillnad är nere på mycket olika utlåning kriterier för banker i olika länder. Tyskland, till exempel, har en av Europas mest komplicerade och restriktiva inteckning system.

I genomsnitt tyska husköpare spara vid låga räntor i sju år innan de kan göra ett köp, bara låna 60% av köpeskillingen. Hem låneräntor i Tyskland och stora delar av Europa är ofta fast i 10 år eller mer.

I Storbritannien däremot, cirka 60% av bolån är rörlig ränta, medan i Frankrike till exempel, är den siffran bara 20%. Detta innebär franska inteckningar sällan knutna till basräntan, vilket innebär räntehöjningar och falla är inte vidare till låntagarna på det sätt de är i Storbritannien.

Denna kortare tids exponering för förflyttning av räntor innebär Storbritanniens högt skuldsatta inteckning innehavare har den näst högsta räntekänslighet i EU, vilket uppmuntrar boom and bust cykler i bostadspriserna.

Siffror från Merrill Lynch visar att huspriserna fluktuerar mer under loppet av en konjunkturcykel i Storbritannien: den cykliska volatiliteten i reala huspriserna ligger på 16,2% i Storbritannien och endast 6,7% i Frankrike.

Så ska vi efterlikna våra europeiska grannar? Fast ränta erbjudanden är förvisso ett sätt att undvika att bli fångad i berg-och dalbana av ränteutvecklingen. Gordon Brown, för en, är angelägen om att uppmuntra husköpare att använda långsiktiga lösningar för att minska risken för boom och bysten i den brittiska bostadsmarknaden.

Även långsiktiga fixar göra järn ut några av volatiliteten, men de kan också hindra låntagare från att utnyttja vissa angelägna erbjudanden i Storbritanniens konkurrensutsatta bolånemarknaden, vilket innebär att det lönar sig att jämföra de relativa fördelarna med olika erbjudanden.

Det tar bara några sekunder att jämföra de bästa erbjudandena ute med Beat That Citat: s avancerade sökfunktioner, säger Sophie Neary, produktchef för BeatThatQuote.com.

“Med räntor ser sannolikt att öka ytterligare i år, blir det ännu viktigare att snoka upp det bästa du kan. Och om du funderar på att ta förbundskansler råd och gå för en långsiktig, fast ränta affär , agera snart priserna på långsiktiga affärer är redan kryper upp. “