antalet inteckning erbjudanden släppa

Industri siffror har visat att antalet nya låneansökningar godkända av de stora bankerna föll igen i december. British Bankföreningen (BBA) Medlemmarna godkände 42.088 nya bolån förra månaden, den lägsta siffran som har sett sedan 1997 när uppgifterna började samlas.

Analytiker tror att det enklaste sättet att lösa detta problem är att Bank of England att sänka sina räntor, även om detta påstående möter motstånd samt stöd som marknaden redan är i kaos och det är nästan ett erkännande av nederlag. Mängden pengar avancerade för bostadsköp sjönk till £ 15,1 miljarder, en siffra sågs senast i september 2005, och 10% mindre än december 2006.

BBA: s siffror är i överensstämmelse med de senaste uppgifterna från rådet av hypotekslångivare (KML), som sade att bruttoutlåning sjönk 25% i december till £ 22.6bn, den lägsta månatliga siffran sedan maj 2005. David Dooks, BBA: s statistik regissören sa: “Hypoteksutlåningen försvagades särskilt under andra halvåret 2007 eftersom kreditkrisen påverkat bankernas förmåga att låna ut, samtidigt har efterfrågan på bolån mjuknat även i ansiktet av ökade lånekostnader och lägre disponibel inkomst.

“Kombinationen av dessa faktorer resulterar i markant avmattning och svaghet i bostadspriserna som vi nu ser,” avslutade han.

Bland nyheterna för minskningar och fallande godkännanden, det finns några goda nyheter, siffrorna visade att sparandet ökade något i december, är detta efter inlösen och återbetalningar har dragits av. Det fanns också ett litet hopp i antalet godkända lån för re-belåningen kunder, med 62.771 nya lån gett klartecken, jämfört med 59.628 i november 2007. Även om undersökas närmare detta är inte nödvändigtvis goda nyheter, människor belåna sin egendom är en desperat åtgärd, en som är sannolikt orsakas av kreditkrisen och de strikta åtgärder för att reglera blancoutlåning.

Den främsta brittiska och europeiska ekonom på Global Insight, Howard Archer, kommenterade detta och sade: “från december BBA inteckning data ger ännu mer bevis på att aktiviteten på bostadsmarknaden är nu avsevärt undermineras av både sträckta överkomliga och stramare kreditgivning. Detta bidrar till den redan intensiva trycket på Bank of England att sänka räntan i februari, samt att anta betydande ytterligare minskningar därefter. ”

Trots det faktum att Storbritanniens huspriserna slutade 2008 5-8% högre än när året började, började priserna falla under andra halvan av året, under trycket av högre räntor. Bank of England höll sina räntor i januari 2008, förutsägelser om en Februari räntesänkning är förhärskande. Men Mervyn King, bankens guvernör anmärkte att inflationsoro kan förhindra att detta händer.

Konkurrensen från mäklare och rådgivare för att köpa inteckning leder från andra företag är glödhet just nu, eftersom efterfrågan på inteckning erbjudanden faller. Det minskade antalet kunder som aktivt söker efter en inteckning affär, leder mäklare konkurrerar hårt för företag mot varandra.

BBA siffrorna visade att blancoutlåning från bankerna var fortsatt dämpad i december, medan den utestående skulden på kreditkort ökade med endast £ 200m, en lägre siffra som förväntat eftersom kunderna betala tillbaka mer än de spenderade.

En ökning med £ 400m i upplåningen genom lån och checkkrediter sågs också i december, och konsumenterna dessutom gömt undan £ 1,9 miljarder i sparkonton eller investeringsplaner. Detta var en £ 200m ökning på November, men var mindre än de belopp som avsatts under september och oktober i banker och hypoteksinstitut.