Antalet godkända bolån fortsätter att falla

Antalet bolån godkänts för husägare har fortsatt att sjunka i år, enligt nya siffror som släpptes av rådet av hypotekslångivare (KML).

Siffror för januari visade att antalet inteckningar som godkänts av långivarna sjönk till 23.400 för alla husköpare, 8.900 av dessa är första gången köpare. Dessa siffror visade en 28% minskning av antalet inteckningar som godkänts i december 2008 och var en 52% minskning baserad på siffror från januari förra året.

Långivare förutspådde marknaden skulle fortsätta att förvärras innan det blev bättre, med Michael Coogan, generaldirektör för CML, anmärker:” Januari och februari är oftast de tystaste månader på bolånemarknaden. Den nuvarande tillbakadragande av många specialister, har små och utländska långivare från nyutlåning skapat en enorm klyfta i kapaciteten att finansiera bolån för att matcha konsumenternas efterfrågan och det fortsätter under 2009. ”

De förutsägelser visat sig vara rätt då, i februari i år, slog hypotekslån en åtta år låg, provocera ilska från långivare till regeringen om hur de skulle hantera krisen.

Graden av utlåningen sjönk med 60% eftersom fler konsumenter placerade insättningar med statsägda nationella sparande och investeringar (NS & I) snarare än med banker eller hypoteksinstitut. Inteckning industrin klagat på att denna vänster bolåneinstitut underfinansierade.

Även om det är vettigt för spararna att överföra sina insättningar till NS & jag, detta har en förlamande effekt på bolåneinstitut, som förlitar sig på de insättningar ska kunna låna ut pengar i första hand. Färre sparare innebär mindre förmåga att låna ut.

Michael Coogan, generaldirektör för CML, sade: “Retail besparingar är nu den dominerande finansieringskällan för bolån. Men banker och hypoteksinstitut har sett besparingar ebba ut till nationella sparande och investeringar, vilket har en negativ inverkan på deras förmåga att låna ut. ”

Många konsumenter har lockats till NS & jag att det finns en 100% garanti för säkerheten på alla insättningar som de gör. För vanliga banker och hypoteksinstitut, täcker garantin endast den första £ 50,000 sparas.

Denna senaste utveckling är dåliga nyheter för bostadsmarknaden, om individer köper eller säljer. Första gången köpare har nyligen behandlat ett extra slag när räntorna sjunkit till en rekordlåg nivå, vilket det nästan omöjligt för nya proffs eller de som tidigare har hyrt för att samla in tillräckligt med besparingar för deponering, oftast 25%.

Låga inlåningsräntorna inteckningar som erbjuds av långivare i stabilare tider har nästan försvunnit, vilket första gången köpare i hopp om att få in en fot på fastigheten stege oförmögen att göra det.

Även om huspriserna sjunker, är som dåliga nyheter för säljare, gör de inte tillräckligt snabbt för att kompensera köparna för hike i räntor och högre inlåning som krävs av bolåneinstitut. De utan besparingar redan etablerade har prissatt sig ur marknaden och de ser ut att hålla priser ut i ytterligare ett par år.

Ray Boulger, av John Charcol, sade situationen kan förändras, men bara om bostadspriserna stabiliseras: “Situationen kommer att bli bättre någon gång, men fastighetspriserna måste sluta falla” Han tillade också att den finansiella krisen fortsätter att verkställa långivare,. de skulle hålla åt svångremmen och minska mängden de är villiga att låna ut villaägare. “Jag ser inte situationen blir bättre på kort sikt”, sade han.

Samtidigt har regeringen också kommit i blåsväder för att låta Northern Rock att godkänna “riskfyllda” bolån på upp till 125% i sex månader efter det att den tagit över och räddats av staten. Gordon Brown, men försvarade nationalisering av banken, sade att regeringen hade vidtagit åtgärder vid behov.