antal inteckningar går upp

Storbritanniens kämpar bostadsmarknaden fått några goda nyheter denna månad, antalet inteckningar hade stigit med 7 procent höja summan till £ 18700000000 i motsats till Septembers “svaga” £ 17500000000. Även med den totala siffran stiger från förra månaden, var det fortfarande knappt 45 procent mindre än i oktober förra året, som var satt till £ 33380000000.

Det var en minskning i antalet hus byggs av lite mer än en tredjedel under det senaste kvartalet, som kommer som dåliga nyheter för husbyggare. Antalet hus byggda under juli, augusti och september hade sjunkit till 22.000, vilket var den lägsta siffran sedan mätningarna började 1980. Antalet var ännu värre för den privata sektorn som det sett en minskning med upp till 55 procent på nya hus startade detta år.

Bara för att antalet inteckningar tas ut ökar och Bank of England räntan har minskat, betyder det inte att vi kommer att klättra ut ur den här lågkonjunkturen. Huspriserna faller fortfarande och fler och fler människor känner konsekvenserna av kreditkrisen och helt enkelt inte råd att flytta eller kan riskera att förlora sitt arbete. Det är ett gott tecken för ekonomin, men det kommer att ta tid att bygga upp vår väg ut ur lågkonjunkturen.

Ekonomin är starkt beroende av regeringen att släppa sin preliminära budgetrapporten så att de kan frigöra permanenta åtgärder för långivare att följa och uppmuntra dem att låna mer pengar.