andra mortgagepros och nackdelar

Det är inte förvånande att ta ett topplån är ett mycket populärt sätt att samla in pengar. Ditt hus är din största tillgång och för många människor har ökat kraftigt i värde. Om du behöver extra pengar, är lån mot ditt hem ett av de enklaste sätten att hitta det.

Det finns flera skäl till varför få ett topplån är ett av de bästa sätten att samla in pengar.
• Du får mycket bättre ränta än du skulle på ett vanligt lån, eftersom den andra inteckning är säkrad på din fastighet. Detta är, naturligtvis, förutsatt att du har tillräckligt med kapital i din bostad.
• Kanske du har tittat på ditt hem värdeökning och inse att du har en bra summa att bygga upp eget kapital. Du kan önskar du kunde få tag på dessa pengar, speciellt om du har ont om kontanter eller behöver pengar av någon anledning, till exempel att starta ett företag. Ett topplån är ett mycket bra sätt att få tag på det egna kapitalet – det enda andra sättet är att sälja och flytta, vilket är egentligen ganska drastiskt!
• Det finns nästan inga begränsningar på vad du kan göra med pengar – men långivarna är mer försiktiga med vissa användningsområden än andra. Till exempel, om du vill att andra inteckning för att finansiera ett nytt företag startas, kan långivaren titta noga på din ekonomi och din affärsidé. Å andra sidan, om det är för hem förbättringar, kommer långivaren bli glad och kanske även ge dig mer förmånliga priser.

Men i det här livet, kommer ingenting utan några risker. I dina försök att ordna en andra inteckning, finns det några saker du måste se upp för.

• Innan beslut fattas om en andra inteckning, du absolut måste vara hundra procent säker på att du har råd med de återbetalningar, ovanpå de återbetalningar på din första inteckning och alla dina övriga utgifter. Försumliga på din topplån kan och leder till utmätning.
• Om huset hade att återtas, eller om det såldes, har den första inteckning långivaren prioritet i kön för återbetalning. Av denna anledning, är långivaren av topplån tar en högre risk, och därmed räntorna kommer sannolikt att vara högre än för en första inteckning.
• Din befintliga långivare måste godkänna andra inteckning innan du kan ta ut. Även du måste ge långivaren för din topplån med uppgifter om din första.
• Vissa andra bolåneinstitut satt en mycket hög summa minsta lånet. Om du vill låna en mindre summa, måste du shoppa runt.
• Var mycket försiktig med att låna upp till det fulla värdet av ditt hem. Om det finns en nedgång på bostadsmarknaden, kan du finna dig i negativt eget kapital.

Ett topplån kan vara ett mycket bra drag. Se bara till att du går in i den med ögonen öppna.