andra gången köpare priser ut, låst i

Svårigheten att första gången köpare har få på fastigheten stege är väl dokumenterat. Avsaknaden av rörelser i marknaden, banker som är ovilliga att låna ut, och ett tufft ekonomiskt klimat är alla bidragande faktorer. Men hur är de redan på fastighetsmarknaden som är redo att skala?

Enligt en färsk undersökning att flytta upp fastigheten stege är den mest dyr nivå som för två decennier. Så vad är krisen handlar om, och finns det någon väg ut?

Eget kapital och ägande: En tuff tid för andra gången köpare

Enkelt uttryckt, kommer många av dem som vill gå vidare från sin första bostad under 2012 inte har byggt upp tillräckligt med eget kapital för att göra flytta hem möjligt.

Vad är hem kapital? Eget kapital är marknadsvärdet på din fastighet minus det belopp som du fortfarande har utestående på dina lånekostnader faktura. Om din bostad är värd £ 200.000 och du fortfarande är skyldig din inteckning leverantör £ 100.000 så har du en £ 100.000 kapitalandelen i fastigheten.

Problemet uppstår när, till exempel, sjunker marknadsvärdet på din fastighet från £ 200.000 till £ 150.000, för även om du fortfarande är skyldig £ 100,000 i amorteringar du kapitalandelen kommer att ha sjunkit till bara £ 50.000, huvudsakligen upphävt alla dessa år du spenderat betala av den andra £ 50,000. Ännu mer skadligt för nuvarande husägaren är då värdet på fastigheten sjunker under den resterande skulden i amorteringar ett utfall brukar kallas att falla in i negativt eget kapital.

Utan tillräckligt med eget kapital potentiella andra gången köpare kommer att få svårt att höja den större insättning som de behöver för att flytta upp fastigheten stege. Även om detta kan verka som en liten svårighet för dem som kämpar för att få på bostadsmarknaden stege i första hand, kommer situationen har också en negativ inverkan för första gånger köparna själva som färre egenskaper som lämpar sig för första bostad kommer ut på marknaden.

Som ett resultat andra gången köpare får finna sig inteckning fångar i sitt eget hem. Den enda möjligheten för många andra gången köpare kommer att sitta tight, öka sparandet krukor och fortsätta att göra dessa amorteringar, kanske i hopp om att huspriserna så småningom kommer att återgå till tidigare nivåer eller att de en dag kommer att bygga upp tillräckligt med eget kapital för att flytta vidare.

Fastighetsmarknaden har fastnat i gamla hjulspår, och samtidigt hjälpa ut första gången köpare fortfarande i centrum för många politiska agendor, är det bara genom att titta på den större bilden att vi verkligen kommer att få fart igen.