amorteringar – är du kämpar

Rapporter har kommit om denna månad från regeringen om att hem återbördande order i England och Wales har drabbat den högsta nivån sedan tillbaka på 1990-talet. Siffrorna har blivit uppenbart under de senaste tre månaderna, och ekonomi experter säger att de fruktar att situationen kommer att förvärras ännu.

Dessa rapporter kommer säkerligen att vara dåliga nyheter för Bank of England, med de siffror som tyder på att de tre officiella räntesänkningar som genomförts sedan december har gjort mycket för att hjälpa till med situationen. Finanskrisen har varit ansvarig för att tvinga inteckning företag att höja sina priser igen.

Rapporterna har visat att domstolsbeslut för inteckning återbördande har ökat med 17% på bara det första kvartalet 2008, jämfört med förra året. Detta motsvarar ca 27.500 personer som drabbats av kreditkrisen på detta sätt.

Global Insight har citerats säga att läget kommer att förvärras ytterligare, och i betydande utsträckning också. Om ekonomin drabbas ytterligare och arbetslösheten börjar stiga, hotar problem att gå oss ur händerna.

Men dåligt allt detta verkar, är vi fortfarande inte helt tillbaka till oroligheterna i 90-talet. Även om återtagande ränta har faktiskt tredubblats sedan 2003, är mängden av husägaren att behöva ge upp sitt hus fortfarande betydligt bättre än det var för några decennier sedan.

Med cirka 12 miljoner inteckningar i Storbritannien är förvisso ett växande problem för alla om hur mycket mer den marknaden kommer att förvärras efter den fruktade kreditkrisen. Med lån blir allt svårare att få samt inteckningar, är det svårt för människor att hitta ett sätt att överleva denna fonder bekymmersam tid.

Striden mellan den offentliga och långivare tyvärr ser inte att upphöra någon gång snart. Med de med svagare kreditbetyg som drabbas hårdast av de lånevillkor blir mindre generösa och mer ansträngande med amorteringar och punktlighet.