Amarillo, TX-regionala jordbruks-och industriella centrum

Amarillo är ett regionalt ekonomiskt centrum i Texas panhandle och angränsande områden i New Mexico och Oklahoma. Dess befolkning är cirka 183.000 och dess storstadsområde i de omgivande fyra länen har ungefär 236.000 personer. I downtown Amarillo, de högsta byggnaderna är den 31-story Chase Tower, och Amarillo National Bank Plaza One byggnad. Dessa kan vara de mest framstående bitar av Amarillo fastigheter.

Stadens största arbetsgivare år 2005 är Tyson Foods med 3.700 anställda. Andra stora arbetsgivare är Amarillo Independent School District, BWXT Pantex, vilket är i kärnvapen montering verksamhet, Baptist St Anthony Health Care, och staden Amarillo. Regional bransch inkluderar koppar raffinering och meatemballagebranschen med så mycket som en fjärdedel av USA nötkött bearbetas i regionen. Det omgivande området är rikt på en höjning av nötkreatur, mjölkproduktion och andra jordbruksprodukter, och det finns fortfarande stora oljefält. Den Amarillo Economic Development Corporation (AEDC) finansieras genom en stad omsättningsskatt, och har arbetat offensivt för att ge incitament till potentiella arbetsgivare, såsom Bell Helicopter. Detta är hur Bell Helicopter Textron utveckling av V-22 Osprey hybrid fördes in i staden.

Amarillo har ett antal naturliga attraktioner nära staden, den mest framstående ena är Palo Duro Canyon State Park. Palo Duro Canyon är 120 miles lång, så mycket som 20 miles bred, med ett djup på 800 meter. Dess höjd på fälgen är 3.500 meter över havet. Palo Duro Canyon är den näst största kanjon i USA efter Grand Canyon. The Canyon bildades genom vattenerosion från Prairie Dog Town Fork av Red River.

Staden har sevärdheter och evenemang hedra cowboy och rodeo. Under den tredje veckan i september, ger Tri-State Fair & Rodeo deltagare främst från Oklahoma, New Mexico och Texas till Amarillo. VM Ranch Rodeo sponsras av Working Ranch Cowboys Association hålls i november varje år i Amarillo Civic Center. Den Amarillo Art Center, öppnades 1972, är ett byggnadskomplex med ett konstmuseum och konserthus ligger på Washington Street Campus i Amarillo College. Don Harrington Discovery Center, som ligger i stadens sjukvårdsdistriktet, är ett interaktivt Science Center och rymden teater med över 60 praktiska utställningar. Nära närhet av Discovery Center, har Amarillos botaniska trädgård trädgårdar, inomhus utställningar och ett bibliotek för visitation under hela året.
De högskolor i staden är Amarillo College, ett tvåårigt community college med över 10.000 studenter, Wayland Baptist University i Amarillo, och Texas Tech University i Amarillo, en filial campus Texas Tech University som erbjuder utvalda magisterprogram. West Texas A & M University, i närheten Canyon, är den regionala universitetet i Amarillo och Texas Panhandle.

Rick Husband Amarillo International Airport är området flygplatsen. Amarillo är en viktig del av godstransporter på järnväg systemet med BNSF Railway komplexet i Amarillo och Union Pacific Railroad också skicka varor till eller genom Amarillo.