aldrig missat en inteckning betalning

Under de senaste tre åren, har Lisa Matthews missade aldrig en inteckning betalning – lämna över $ 292, som ett urverk, varje vecka.

Men om ingenting förändras, en fogde, som agerar på begäran av hennes bolåneinstitutet, ringer hennes dörrklocka och berätta Ms Matthews, hennes två döttrar och hennes pojkvän för att utrymma tvåvåningshus för gott.

“Det var en ren örfil,” sade Ms Matthews, en 36-årig kontorist med staden Hamilton, som nyligen berättade att trots hennes perfekta betalning rekord, kommer hennes inteckning inte förnyas i slutet sin treåriga mandatperiod.

Ms Matthews är en av många kanadensare att överges av en ras av alternativa långivare som har slutat utlåning till kunder, som, på grund av dålig kredit poäng, lägre betalda jobb, eller minimal hem kapital, inte kunde få finansiering från en traditionell långivare , till exempel en bank.

Alla från den verkställande direktören för Ms Matthews långivare, Xceed Mortgage Corp, till ledande tjänstemän i Ottawa, är överens om att låntagare som Ms Matthews, som plikttroget betalat sin inteckning räkningar, orättvist är strandsatta. Vad de inte kan komma överens om är hur många Lisa Matthews är ute.

Records som erhållits under tillgång till information Act visar att en lobbygrupp som företräder dessa långivare har varnat den federala regeringen att, om inte skattebetalarna erbjuda hjälp, kommer de att tvingas att utestänga på så många som 30.000 villaägare under de kommande tre åren.

Dessa “föräldralösa inteckningar,” som branschen kallar dem, innehas av kunder som har oklanderlig betalning historier.

Men de kan inte förlängas eftersom kreditkrisen har stängt av finansieringen pipeline av andra långivare än banker, säger lobbyn.

Denna våg av tvångsförsäljningar och vräkningar slår sitt vapen under det kommande året när nästan hälften av dessa inteckningar – av vilka de flesta emitterades under fastighets-boom av 2007 – inte kommer att förnyas, inteckning företag säger.

Chefer med alternativa inteckning företag säger att de inte kan förnya strandade inteckningar eftersom den en gång blomstrande värdepapperiseringar som lockade investerare till dessa riskabla – och lukrativa – inteckningar kollapsade i spåren av den amerikanska bolånekrisen. Att ersätta den förlorade pool av kapital, långivare frågar den federala regeringen att backa en särskild miljard dollar fond som skulle förnya friska inteckningar för låntagare som inte kvalificerar sig för lån från traditionella långivare.

Ekonomiavdelningen tjänstemän har dock svarat på lobbyn gruppens varningsklockorna med försiktighet och ifrågasatte deras bedömningar, enligt källor nära förhandlingarna. Dessa källor säger Ottawa är frustrerad över att vissa av företagen i denna lilla segment av den kanadensiska bolånemarknaden har varit ovilliga att lämna över uppgifter så att problemet kan bedömas fullt ut, sade en källa.

“Regeringen anser att denna grupp är att be om hjälp för sig själv,” sade tjänstemannen nära samtalen, som kört fast i sommar. “Hade de varit villiga att samarbeta med regeringen och ge den informationen, kan någon form av program har utformats. Men du kan inte utforma ett program på anekdoter.”

Rötterna till problemet kan spåras tillbaka till huset och utlåning glansdagar ett halvt decennium sedan, när ett sortiment av “icke-konforma,” eller subprime bolåneinstitut lanserade verksamheten. Vissa, såsom Xceed och Mississauga-baserade N-Brook Mortgage Group Inc., hade rötter i Kanada, och andra, såsom San Diego-baserade Ackrediterade hem långivare, migrerade från mättade subprime-marknaden i USA.

Många av dessa inteckning företag inte är federalt reglerad så, till skillnad från en bank, är de inte skyldiga att försäkra inteckningar när handpenningen är lika med mindre än 20 procent av värdet på hemmet. Och till skillnad från bankerna, de kunde – och ofta gjorde – ge lån till människor som inte hade råd en handpenning. Efter avgifter var staplade på, lagt till några av dessa inteckningar upp till så mycket som 104 procent av värdet på huset är köpt. Räntorna svävade så hög som 11 procent.

Inom några år, började denna typ av utlåning att explodera och de nya spelarna snabbt tog tag i 5 procent av den kanadensiska marknaden.

Men när den ekonomiska krisen slog till förra året, och “subprime” blev ett fult ord, pensionsfonder och investeringsbanker att dessa företag åberopas för att finansiera sina lån, föraktade dem. Investerare som tidigare haft en glupande aptit på värdepapper som baseras riskfyllda bolån var nu kräver sina pengar tillbaka från företag som Xceed. Dessa investeringar windows stänger i en tid då tusentals bolån, som Ms Matthews lån, kommer tack.