7 bästa influenser på bolåneräntor och bostadspriser – vad sjutton är det som händer

Det är tuffa ekonomiska tider, men de är också mycket förvirrande tider. Ta inteckning analys kurs trend till exempel. Det verkar som ingen kan riktigt projekt där dessa priser går. Vi visste att när marknaden tankas och investerare rusade efter 10 års statsobligationer att bolåneräntan skulle sjunka men ingen förutspådde att det skulle sjunka till 1955 priser. Samtidigt som bolåneräntorna sjunkit, kraschade bostadsmarknaden tack vare en flod av repossessions och banker säljer bostäder för 60 cent på dollarn. Man skulle kunna tro att dessa hem skulle ryckas upp omedelbart sätta tryck uppåt på boräntorna, men de har inte.

Så vad som orsakar denna onaturliga beteende? Här är några punkter att tänka på.

Ett. investerarnas förtroende

Investerarna är fortfarande en skakig grupp människor. Lagren är inte beter sig som de borde och medan det finns massor av undervärderade erbjudanden, människor med pengar helt enkelt inte har förtroende för att investera. Ingen investering innebär ingen konkurrens för pengarna vilket innebär lägre räntor.

2. Cash fett företag

Det finns många företag som sitter på högar av pengar eftersom de är rädda för att anställa eller investera i huvudstaden på grund av den osäkra ekonomin. Samtidigt, de sätter inte att kontanter att arbeta i “säkra” placeringar som T Bills eftersom avkastningen är så patetiskt. Vad de börjar göra är att köpa tillbaka sina egna aktier. Deras logik är en investering i sig själva har den bästa chansen för en anständig avkastning på lång sikt.

Tre. snäva banker

Även med de otroliga köper tillgängliga på bostadsmarknaden, har bankerna blivit otroligt tight med sina pengar. Efter år av slarviga bolån politik har de bestämmer sig för att göra att få ett lån är en av de svåraste uppgifterna i livet för att kvalificera sig för. FICO krav har skjutit i höjden begränsar antalet stödberättigande köpare. Färre köpare innebär mindre konkurrens innebär lägre bostadspriser för de lyckliga få som är köpare.

4. svårigheter att refinansiera

Det uppskattas att nästan en tredjedel av husägare är nu upp och ner på sina lån. Med andra ord deras hus har ett marknadsvärde som understiger det belopp av deras lån. Refinansiering utan eget kapital eller negativt eget kapital är nästan omöjligt så dessa husägare inte kan dra nytta av historiskt låga räntor. Eftersom refinansieras lån är få och långt mellan, existerar en stor del av bolånemarknaden inte längre placera ännu mer press på priserna.

Fem. Huspriserna utom kontroll

För tre år sedan var det otänkbart att fastigheter inte skulle stiga i värde. Idag, beroende på när du köpte ditt hem och vilken del av landet du bor i, kan ditt hus vara bara värt 50% av vad det var värt 2007. Tänk på att för ett ögonblick. Om du har köpt på $ 300.000 och ditt hem är nu värd $ 200.000 hur lång tid tar det tills du nollresultat? Om svaret på det är över 10 år, har många människor gick iväg och tagit konkurs.

Globala bekymmer

Våra ekonomiska elände är inte knutna enbart till USA de är globala till sin natur. Även om det är oroande att tänka en nation kan gå i konkurs som Grekland, Spanien eller Irland, är det ännu mer oroande att tänka på vår egen bank, Kina, som har ekonomiska svårigheter. Om vår bankman går då vi har ingenstans att vända som en nation för ett lån.

Madrass mentalitet

Så här har vi ett dilemma som inte borde existera i en fri marknadsekonomi. Det finns gott om pengar tillgängliga, men det är alla fyllda i en ekonomisk madrass och inte används för att driva ekonomin. Det tråkiga med detta är värdet av att madrassen pengar kommer att minska när ekonomin själv avböjer. Pengar är ju bara en symbol och det backas upp av förtroende inte av någonting av värde som guld. Som ett resultat, är ingenting fungerar som det normalt fungerar och antingen det blir några hjälten som leder vägen till att stimulera ekonomin och det kommer att bli statlig intervention.

Om du har pipig ren kredit sedan med alla medel få finansiering i dag. Bostadspriserna kan sjunka lite mer men boräntorna kommer förmodligen att hålla stadigt. Bara försöka hitta en stadsdel som redan har gått igenom alla utmätningar. Du behöver inte värdet av ditt hem för att släppa bara för att killen tvärs över gatan inte kan betala sin inteckning.