4,5 procent ränta ger hoppfull utsikterna för bostadsköpare

Det finns en plan på gång för att sänka räntan på 30-åriga bolån till 4,5 procent, ett antal inte sett i årtionden för bostadslån. Planen från finansdepartementet för att hjälpa de lidande bostadsmarknaden skulle åstadkommas genom att köpa mortgage-backed securities från Fannie Mae och Freddie Mac. För dem med god kredit och lite pengar för en handpenning, är det en bra tid att köpa ett hus.

Nackdelen med denna plan är att det gör lite för att hjälpa dem som kämpar för att betala sina befintliga lån. Medan Federal Reserves ordförande Ben Bernanke gav nya varningar förra veckan om hur det växande antalet utmätningar negativt påverkar ekonomin, det verkar vara lite enighet om hur man kan hjälpa.

Treasury Department planen skulle endast vara tillgänglig för människor att köpa hus, inte för dem som vill att refinansiera. Således någon rör sig i nästa dörr kunde betala betydligt mindre i avbetalning varje månad än den som har ägt sitt hus och kämpade för att klara av betalningarna på en högre ränta. Det verkar inte rättvist och det bara tar upp hälften av problemen på bostadsmarknaden.

Enligt Associated Press, berättade mannen som ansvarar för den $ 700 miljard räddningsaktion, Neel Kashkari, en kongress-panel i torsdags att användaren finnas granska 4.5 planen procent inteckning. Vad är fortfarande oklart på denna punkt är om finansdepartementets förslag skulle hamna som endast gäller nya lån eller refinansieras lån, liksom.

Några ekonom verkade tro att en statslåneräntan plan som endast gäller nya lån inte skulle göra tillräckligt för att hjälpa den totala ekonomin. Men de i hem byggnad, verkade fastigheter och andra relaterade industrier hem för att välkomna förslaget. Lawrence Yun, chefsekonom på National Association of Realtors, sade genom att sporra nya köpare på bostadsmarknaden och ekonomin skulle stabiliseras.

Om finansdepartementet slutar upp med några av de bailout medel för att erbjuda hjälp till nuvarande inteckning ägare, får det eller inte kan vara en bra idé att refinansiera. Enligt Bankrate, goda skäl till att refinansiera inkludera få en lägre ränta, förkorta löptiden för inteckning för att bygga eget kapital snabbare, sänka månatliga betalningar eller byter från en justerbar ränta till en fast ränta inteckning.

Men husägare måste överväga kostnaderna för refinansiering innan rusa till banken. Sedan få ett nytt lån kan kosta omkring 2-3 procent av det totala lånebeloppet, är det viktigt att väga kostnaden mot nyttan. Till exempel, om en husägare planerar att vara i huset i många år framöver, är refinansiering förmodligen en bra idé. Men om utsikterna för att äga ett hem är mindre än 3 år, kan refinansieringen inte vara värt det.

Och sedan naturligtvis finns det de verkligen sårade som är skyldiga mer än deras hus är värt. Det är där räddningsaktionen blir väldigt knepigt. Det verkar logistiken för att hjälpa dem som verkligen inför avskärmning är svårt i bästa fall och ett förlorande proposition för långivare i värsta fall. Medan det finns inga enkla lösningar på den nuvarande finansiella krisen, åtminstone finns det vissa silver foder. Förhoppningen är att en spree av nytt hem köper kan hjälpa bostadsmarknaden och så småningom stabilisera huspriserna.