10 år Treasury ränta påverkar låga bolåneräntor

Under de senaste åtta månaderna Amerikanerna har varit bortskämda med historiskt låga bolåneräntor. Vissa husägare hade möjlighet att refinansiera nära eller under 4,5%. Mycket av detta berodde på statlig interaktion. Regeringen, särskilt Ben Bernanke, gjorde allt han kunde för att tvinga räntorna lägre. Även totalt sett var på väg ner, var det 10 år Treasury avkastningen rubrik högre.

Någon som vet något om kreditmarknaden visste att de sjunkande, låga bolåneräntor inte skulle räcka. Om 10 år statskassan ränta ökade, så småningom hem låneräntor kommer att följa. Den skrämmande delen om det är allt det faktum att det verkade allt hända på en gång. Under en treveckorsperiod, gick hem priser från 4,8% till över 5,6%. Detta är ett fantastiskt hopp för någon typ av ränta som helst.

Vad är ännu mer skrämmande är det faktum att många av de personer som trodde att de var låsta på under 5% kommer att finna att de inte kommer att få sina lån finansierade eftersom långivarna ser högre priser också. Många av dessa villaägare kommer att känna att det inte är rättvist och något borde göras åt det, men tyvärr, kan ingenting göras. Om någon är skyldig till den här röran är det president Obama och Ben Bernanke.

Om de skulle ha låtit priserna satts av den fria marknaden systemet skulle vi inte få se en spik som denna. De skulle redan vara inställd på exakt intervall utan samspelet mellan den federala regeringen.