10 år av buy-to-let bolån

Buy-to-let marknaden har kommit en lång väg sedan dess start 1996. På den tiden fanns det bara fyra långivare som erbjuder inteckning produkter speciellt riktade mot den hyrda privata sektorn.

Nu finns det nästan 50 långivare som erbjuder ett brett utbud av köp-till-låt inteckningar i Storbritannien, och listan växer ständigt. Det har också skett en enorm ökning av antalet buy-to-let bolån godkänts med antalet växer från cirka 50.000 år 2000 till över 220.000 under 2005.

Den första uppsättningen av buy-to-let bolån släpptes innehöll höga räntor och strikta kriterier utlåning. Kanske som ett tecken på framgång i branschen, har räntorna fallit kraftigt och utlåning kriterier har mjuknat.

Sådana förändringar har till stor del konsumentdriven. Fler och fler människor söker att utveckla buy-to-let fastighetsbestånd i syfte att skapa personliga förmögenhet på lång sikt. Property ses som en solid och förutsägbar investering fordon och ett bra sätt att ge medel för pensionering.

Eftersom investeringar i fast egendom är en långsiktig satsning är det bäst att göra massor av forskning och inte rusa in på marknaden. Intensiv forskning är viktigt för att säkerställa att rätt egenskaper är valda för att passa den enskilda investerarens mål.

investera i fel egenskaper kan leda till ekonomisk katastrof så det är viktigt att göra grundlig forskning i stället investera i fastigheter baseras på en smart säljargument.

För närvarande köper-till-låt inteckningar bedöms på fastighetens intäkter snarare än den personliga inkomsten för investeraren. Långivare vill veta hur mycket intäkter en fastighet kommer att generera och vad de förväntade utgifterna är när man överväger en låneansökan.

Ofta en investerares personliga inkomsten kan beaktas i syfte att stärka programmet om de har tillräckligt överskott över sina personliga utgifter. Erfarna investerare kan också hitta ansökningsprocessen enklare än nya investerare eftersom långivarna kommer att uppfatta dem som mindre riskfyllda.

Långivare kommer också kräva att investerare för att finansiera en del av köpet, vanligen i form av en 15% deposition. Hyresintäkterna kommer också att behöva finansiera minst 120% av den månatliga inteckning betalning, även om dessa variabler förändras över tid och mellan långivare.

Marknaden för buy-to-let bolån är flytande och har förändrats kraftigt under de senaste 10 åren. Ingen tvekan om det kommer att fortsätta att utvecklas och skarpsinniga egendom investerare gör klokt i att hänga med i förändringarna.